9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalInflaţia în zona euro a coborât la 1,2% în aprilie

Inflaţia în zona euro a coborât la 1,2% în aprilie

Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi rămâne departe de ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul ţintă al BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în aprilie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 2,5%, la servicii – 1% şi la alimente, alcool şi ţigări – 2,5%.

Mai îngrijorător pentru factorii de decizie de la BCE este faptul că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a coborât la 0,7%, de la 1% în martie. Aceasta sugerează că relansarea economică din zona euro nu a avut încă un impact semnificativ asupra salariilor.

Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creşterea preţurilor de consum în zona euro va rata ţinta de 2% până în 2019, chiar dacă economia regiunii înregistrează al cincilea an de creştere consecutivă.

“Ajustările politicii noastre vor rămâne predictibile şi vor fi introduse într-un ritm prudent care este cel mai potrivit pentru procesul de convergenţă de inflaţiei”, a afirmat recent preşedintele BCE, Draghi.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă