Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Inflaţia în zona euro a coborât la 1,2% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât uşor în aprilie, până la 1,2%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.05.2018 - 13:01

Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi rămâne departe de ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul ţintă al BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în aprilie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 2,5%, la servicii - 1% şi la alimente, alcool şi ţigări - 2,5%.

Mai îngrijorător pentru factorii de decizie de la BCE este faptul că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a coborât la 0,7%, de la 1% în martie. Aceasta sugerează că relansarea economică din zona euro nu a avut încă un impact semnificativ asupra salariilor.

Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creşterea preţurilor de consum în zona euro va rata ţinta de 2% până în 2019, chiar dacă economia regiunii înregistrează al cincilea an de creştere consecutivă.

"Ajustările politicii noastre vor rămâne predictibile şi vor fi introduse într-un ritm prudent care este cel mai potrivit pentru procesul de convergenţă de inflaţiei", a afirmat recent preşedintele BCE, Draghi.

Comentarii