Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Impas după a treia rundă de negocieri UE - Marea Britanie

Britanicii şi europenii şi-au exprimat din nou ”dezamăgirea” vineri, la finalul celei de a treia runde de negocieri, săptămâna aceasta, cu privire la relaţia de după Brexit, negocieri tot mai tensionate şi cu un rezultat incert, relatează AFP, via News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 15.05.2020 - 22:21

În afară de ”câteva deschideri modeste, niciun progres nu a fost posibil în celelalte subiecte, cele mai dificile”, a declarat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles,.

El a catalogat această rundă de negocieri drept dezamăgitoare. Omologul său britanic David Frost a denunţat puţine progrese obţinute şi a reclamat ”o schimbare a abordării UE” înaintea viitoarei runde de negocieri, la 1 iunie.

”Nimic foarte nou sub soare”, rezumă o sursă apropiată negocierilor la sfârşitul acestei săptămâni. Poate cu excepţia tonului discuţiilor - de această dată mai ”ferme, uneori un pic virile”.

”Tonul a crescut un pic mai mult în această sesiune”, declară o sursă europeană, care evocă o săptămână frustrantă. ”Am stat pe loc, iar timpul a trecut”, din cauza lipsei unei ”viziuni comune cu privire la ceea ce suntem pe cale să încercăm să facem”, declară această sursă.

Precedentele negocieri, la sfârşitul lui aprilie, s-au încheiat deja prin constatarea unui eşec şi lasă să planeze o puternică incertitudine asupra capacităţii Londrei şi Bruxellesului de a se înţelege, aşa cum au prevpzut, până la sfârşitul anului.

Britanicii, care au ieşit în mod oficial Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, au intrat - până la sfârşitul anului - într-o perioadă de tranziţie, în care continuă să aplice reglementările UE.

Negociatorii urmează, teoretic, să decidă în iunie dacă prelungesc sau nu această perioadă, pentru a-şi acorda mai multe timp de negociere.

Însă Londra respinge în mod categoric această idee, în pofida faptului că pandemia covid-19 a dat peste cap calendarul negocierilor şi modalitatea acestora - exclusiv prin videoconferinţă, spune News.ro.

Comentarii

loading...