3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeInternaționalGuvernul de la Sofia promite o universitate pentru bulgarii din Republica Moldova

Guvernul de la Sofia promite o universitate pentru bulgarii din Republica Moldova

Vicepreședinta Bulgariei, Iliana Yotova, a făcut o vizită în Republica Moldova, unde a discutat cu oficialii de la Chișinău despre modalitățile de susținere a etnicilor bulgari din Republica Moldova.

Una dintre temele concrete a fost dezvoltarea universității care funcționează în orașul Taraclia. Raionul Taraclia, din sudul Republicii Moldova, are o populație formată în majoritate din etnici bulgari. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, precum și premierul Dorin Recean au asigurat-o pe vicepreședinta Bulgariei că Republica Moldova garantează conservarea identității comunității bulgare.

„În spiritul european, ne dorim ca bulgarii din Moldova să-și păstreze identitatea și am discutat despre transformarea și dezvoltarea universității de la Taraclia. Împreună cu guvernul de la Sofia și cu suportul instituțiilor superioare de învățământ din Bulgaria, ne dorim ca aceasta să devină una regională. Pe fundalul invaziei brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta va crea noi oportunități regionale, cu standarde europene în domeniul învățământului”, a declarat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Conform discuțiilor purtate între vicepreședinta Bulgariei și oficialii Republicii Moldova, Universitatea de Stat ,,Grigore Țamblac” din Taraclia va deveni o filială a Universității din Ruse (Bulgaria). În anul de învățământ 2023 – 2024, universitatea din Taraclia are planificate cursuri în limbile bulgară, engleză, română și rusă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...

Marcel Herzen și Alfred Bakunin cântă la unison: «noi suntem statul»

Vizita de cinci zile a lui Marcel Ciolacu în SUA reprezintă nu doar călătoria vieții lui pentru a fi  undeva departe, ci pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă