14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalFT: Alex Karp, filozoful care a inventat Palantir, furnizor puternic de software...

FT: Alex Karp, filozoful care a inventat Palantir, furnizor puternic de software de supraveghere

Financial Times îl caracterizează pe Alex Karp, CEO-ul Palantir drept ,,un vechi investitor care s-a specializat în filozofie sub renumitul filozof german Jurgen Habermas, acum conduce o companie tech de ultimă generație de date analitice și inteligență artificială.”

 

Ce este Palantir?

Este o companie Big Data care a devenit oaia neagră a libertăților civile și a dreptului la intimitate datorită muncii sale pentru ,,establishmentul” (stabilimentul) securității naționale.

A fost fondată în urmă cu 17 ani, în Denver, Colorado, de către Peter Thiel, Nathan Gettings, Joe Lonsdale, Stephen Cohen și Alex Karp.

Săptămâna trecută a fost listată pe Wall Street cu scopul de a da angajaților vechi și a altor investitori șansa de a cumpăra acțiuni.

Clienții săi principali sunt agențiile guvernamentale din America, CIA dar și multe alte instituți : din sectoarele sănătății, energiei și producției.

 

Palantir furnizează guvernelor tehnologie ce poate exercita control excesiv

 

Financial Times scrie despre Karp că acesta se descrie drept un progresist ,, însă compania lui a fost criticată că furnizează guvernelor tehnologie care poate fi folosită pentru a exercita un control excesiv asupra cetățenilor.”

Ca și conducător a unei companii americane private, cel mai atent supravegheată, Karp subliniază că nu-i place să fie în atenția publică și nici nu caută îmbogățire. Cu toate acestea, a dat lovitura săptămâna aceasta, când partea sa valora un pic sub un miliard de dolari.

,, Nu-mi place să fiu foarte cunoscut. Deci din această privință, am pierdut libertatea de care mă bucuram!”

 

O conversație cu Alex Karp nu este una obișnuită cu directorii generali

 

,,El este în măsură să petreacă tot timpul în ipostaze de tip tai chi în stilul lui Chen, în timp ce este îmbrăcat în echipament de schi. Un mop de păr îi oferă aerul unui compozitor nebun care culege idei mărețe din eter, și toate acestea în timp ce vorbește de viitorul inteligenței artificiale, apoi geopolitică și starea capitalismului. ” scrie Financial Times.

Părerea sa despre ceea ce ne așteaptă în viitor este simplă: ,,Țara care câștigă bătălia viitorului pe inteligența artificială va seta ordinea internațională” pentru că tehnologia este la fel de importantă ca și bomba nucleară.

Ceo-ul Axel Springer, Mathias Dopfner, a transmis că tocmai această ,,combinație a abordării de tocilar, apropiere intelectuală de tehnologie și o viziune politică a lumii pe termen lung” l-a făcut să-l numească pe Alex Karp în consiliul de conducere al companiei germane. (n.r. Axel Springer SE este o editură digitală europeană care este cea mai mare din Europa, cu numeroase mărci de știri multimedia, precum Bild, Die Welt și Fakt și mai mult de 15.000 de angajați).

,, Nu vă luați după aparențele unui tip haotic și artistic. Este o minte extrem de disciplinată la muncă.”

Tatăl lui Karp – evreu- mama artistă de culoare, Karp spune că și-a petrecut copilăria în Philadelphia plină de artiști.

Întrebat dacă se identifică drept de culoare datorită mamei sale, el spune că : ,, Simt o afinitate puternică să lupt împotriva discriminării și sunt sigur că vine de la ea.”

După un studiu de drept la Universitatea Stanford, un interes în filozofii germani l-a făcut să meargă la Frankfurt. Acolo i s-a dat o poziție de cercetător asociat, obținând doctoratul în teoria socială.

 

,,A fost prezentat ca un băiat deștept fără perspective.” 

 

Spune despre momentul întâlnirii sale cu Karp, Mathias Dopfner – CEO Axel springer. Totul s-a schimbat când prietenul său de la Stanford, Peter Thiel pe atunci înființa Pay Pal, încerca să lanseze o companie care să vândă tehnologie să depisteze teroriști în preajma atacurilor 9/11.

Joe Lonsdale, unul dintre fondatorii Palantir și cel care l-a convins pe Karp să accepte job-ul a declarat că ,,era nevoie de un lider care să știe cum să interacționeze cu restul lumii.” Karp are o abilitate înnăscută să înțeleagă instituțiile mari și motivările celor care lucrează acolo.

Karp este liniștit în legătură cu activitatea companiei sale pentru agențiile naționale de informații și securitate, inclusiv în aplicarea imigrației americane. Palantir spune că sprijină vestul democratic.

Karp spune că software-ul Palantin are construită o linie de urmărire de audit care face dificil pentru guverne să abuzeze de autoritatea lor.”

 

Dar sunt limite:,,Poți face un sistem care să urmărească ce fac oamenii cu datele, dar dacă oamenii aflați la butoane încalcă drepturile omului și nimănui din organizație nu-i pasă, acest lucru nu-l putem preveni”, spune Karp.

 

Palantir spune că ar fi renunțat la clienții în care nu au încredere că utilizează în mod etic tehnologia.

 

 

 

 

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă