17.8 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalFranța: Consiliul Constituțional a aprobat subordonarea Parchetului față de Ministerul Justiției

Franța: Consiliul Constituțional a aprobat subordonarea Parchetului față de Ministerul Justiției

Criticii acestei măsuri o consideră însă neconformă cu separația puterilor în stat, relatează presa franceză.

În urma sesizării formulate de mai multe organizații ale magistraților, judecătorii Consiliului Constituțional au apreciat că această subordonare este ‘conformă Constituției’ și că ea nu afectează independența Parchetului. Ei au estimat în verdictul lor că dispozițiile contestate asigură ‘o conciliere echilibrată’ în raport cu două principii constituționale, respectiv independența autorității judecătorești și prerogativele guvernului care ‘determină și conduce politica Națiunii’, în special în ceea ce privește acțiunea Parchetului.

Decizia adoptată vineri a fost primită cu păreri diferite de actorii sistemului judiciar, unii susținând că în prezent Constituția franceză nu garantează independența magistraților. În cazul în care Consiliul Constituțional ar fi declarat neconstituțională respectiva prevedere, aceasta ar fi impus și revizuirea unui articol din Constituție ce privește în principal numirile magistraților parchetelor judiciare și sancțiunile disciplinare împotriva acestora.

De altfel, în marele său discurs de la Versailles după învestirea în funcție, președintele Emmanuel Macron a promis o reformă constituțională la acest capitol, în special o reformă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a limita și mai mult intervenția guvernului în numirea magistraților Parchetului.

CSM-ul, alcătuit în Franța din magistrați și alte personalități, dă numai un aviz consultativ pentru numirile în cadrul Parchetului, în schimb în cazul judecătorilor un aviz de conformitate este obligatoriu, astfel că în cazul acestora din urmă executivul nu-și poate impune eventualii candidați.

Această dispută privind independența Parchetului este veche în Franța. Și fostul președinte, socialistul Francois Hollande, a promis o reformă în acest sens, dar niciodată nu a finalizat-o, un motiv fiind printre altele și opoziția Dreptei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horoscopul banilor pentru luna octombrie. Buget restrâns și cheltuieli mai mici pentru Berbeci. Ce alte zodii trebuie să fie extrem de chibzuite

Berbec (21 martie - 20 aprilie)Buget strâns și cheltuieli mai mici! Acesta este sfatul pe care trebuie să îl urmezi toată luna octombrie.Înțelegerea...

Bani de la stat pentru românii care se întorc în țară. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească

„Statul, prin instituțiile sale, face eforturi constante pentru ca oamenii să revină acasă. O primă dovadă că statul român este interesat de soarta...

PASTILA PENTRU SUFLET 2 octombrie. Pilda zilei: Pomul cu roade

Pilda zilei: Pomul cu roadeUn om credincios fiind asuprit de necredincioşi, merse într-o zi la duhovnicul său şi i se plânse, zicându-i:- Ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies