16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaForțele militare din Rusia pleacă de la Cernobîl

Forțele militare din Rusia pleacă de la Cernobîl

Trupele venite din Rusia părăsesc Cernobîl, anunță compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.

Trupele ruse părăsesc zona Cernobîl, afirmă agenția nucleară.

Informația apare în contextul în care Rusia a anunțat că își retrage trupele din regiunea Kiev.

Agenția adaugă că, deși unele trupe rămân pe poziții, majoritatea se îndreaptă spre granița cu Belarus, conform Ziarul Financiar.

Cernobîl a fost una dintre primele zone ocupate de trupele rusești în timpul invaziei.

Analiștii occidentali prezic că, deși Rusia spune că acum își va concentra trupele în regiunea Donbas, forțele sale s-ar putea regrupa de fapt pentru mai multe atacuri în întreaga țară.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat joi,24 februarie, la începutul invaziei pregătite de Rusia că centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse.

Așa-numita zonă de excludere a Cernobîlului și toate structurile centralei nucleare se află sub controlul grupărilor armate ruse. Potrivit conducerii zonei de excludere a Cernobîlului și a centralei nucleare nu au fost victime”, a spus Szmyhal.

Premierul ucrainean, despre Cernobîl: „Nu au fost victime”

„Din nefericire, trebuie să vă informez că acum zona Cernobîlului, așa-numita zonă de excludere a Cernobîlului și toate structurile centralei nucleare de la Cernobîl se află sub controlul grupărilor armate ruse. Potrivit conducerii zonei de excludere a Cernobîlului și a centralei nucleare de la Cernobîl, nu au fost victime”, a spus Szmyhal.

Nivel crescut de radiații la Cernobîl

Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina a transmis vineri, 25 februarie, că există un nivel ridicat de radiații în zona centralei nucleare de la Cernobîl, după ce militarii ruși au preluat controlul asupra centralei. 

Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a Inspectoratului de stat pentru reglementare nucleară din craina. Autoritățile precizează că datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere indică faptul că nivelurile de control ale radiațiilor gama au fost depășite semnificativ. Anunțul vine de la agenția nucleară ucraineană.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivul pentru care astăzi trebuie să bei o cafea în plus

Ziua Internațională a Cafelei a fost stabilită de Organizația Internațională a Cafelei în 2015, cu scopul de a aduce un omagiu fermierilor de...

Lacul Techirghiol a secat din cauza arșiței

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat din nou. Tocmai din acest motiv, celebrul nămol recunoscut pentru proprietățile sale...

Cum va fi vremea în Octombrie

   „Vremea va fi în continuare caldă. Ultima...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies