„Royal Navy a fost însărcinată să însoţească navele sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, dacă trecerea lor este anunţată cu suficient timp înainte”, a anunţat ministerul într-un comunicat.
Luni, Jeremy Hunt, care era încă ministru al afacerilor externe, a anunţat că o a doua navă militară britanică în drum spre Golf, HMS Duncan, va ajunge aici pe 29 iulie.
El a subliniat că toate navele sub pavilion britanic care trec prin strâmtoarea Ormuz ar trebui să comunice data trecerii lor pentru „a ne permite să oferim cea mai bună protecţie posibilă”, dar a apreciat că nu este posibil ca Royal Navy „să ofere o escortă pentru toate navele sau să elimine toate riscurile de piraterie”.
William Hunt, între timp îndepărtat de noul premier Boris Johnson, care l-a înlocuit cu Dominic Raab, a mai anunţat şi că vrea să pună bazele unei misiuni de protecţie europeană în Golf.
Pe 19 iulie Iranul a sechestrat Stena Impero, un petrolier suedez sub pavilion britanic, la 15 zile după arestarea petrolierului iranian Grace 1 de către autorităţile britanice, în Gibraltar.
Parisul, Londra şi Berlinul intenţionează să-şi „coordoneze” mijloacele şi „să facă schimb de informaţii” în Golf pentru a întări securitatea maritimă, dar fără a desfăşura mijloace militare suplimentare, a precizat ministrul francez Florence Parly, într-un interviu publicat joi de cotidianul regional francez L’Est Republicain.
„Vom colabora pentru a ne organiza între europeni, dar un lucru este sigur: comportamentul nostru nu ar trebui să aibă decât un singur obiectiv, să diminuăm tensiunile actuale şi să ne apărăm interesele”, a subliniat Florence Parly.
Tensiunile continuă să se amplifice în regiunea strategică a Golfului după retragerea americană din acordul nuclear iranian în mai 2018, urmată de reintroducerea unor sancţiuni americane dure împotriva Iranului.
Acestea s-au intensificat în ultimele săptămâni după atacuri asupra unor petroliere în Golf, imputate de Washington Teheranului, care dezminte orice implicare.