15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalFilmele europene se pregătesc să „ocupe“ țara

Filmele europene se pregătesc să „ocupe“ țara

Joi, 14 mai, se încheie etapa bucureșteană a Festivalului Filmului European. În ultimele două zile de festival, cinefilii au de ales între documentare, comedii, drame și filme biografice. Filmele europene își vor continua, însă, călătoria prin marile orașe ale țării.

Sper ca publicul bucu­reștean să rămână cu amintiri plăcute după filmele vizionate anul acesta la festival, pentru că această ediție a adus producții internaționale premiate la mari festivaluri, filme românești noi care cred că vor avea un parcurs de succes, protagoniști ai filmelor programate pe care i-am avut ca invitați.

Un motiv de bucurie pentru mine a fost întâlnirea prilejuită cu cinematografia din Republica Moldova și Ucraina. Acest FOCUS este parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat de EUNIC Global, pe care îl vom itinera în toamna aceasta la Kiev și Chișinău. De alt­fel, acest proiect al institutelor culturale de la București este singura finanțare de acest tip primită de un cluster EUNIC din Uniunea Europeană și ne bucurăm de acest lucru, cu atât mai mult cu cât se adresează unui spațiu de mare interes pentru noi“, a declarat Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Oferta ultimelor zile este încă foarte bogată. Astăzi, la Cinema Studio, de la ora 17.00, „Fortăreața“ (Cehia, 2012) înfățișează, în 70 de minute, viața din Transnistria, statul-fantomă din coasta Uniunii Europene. Ceva mai destins, filmul croat „Cowboys“ (Cinema Elvire Popescu, ora 18) oferă la rândul lui o combinație de „dramă socială și comedie absurdă“ după cum titrează Variety.

Viața unuia dintre cei mai importanți regizori italieni este tema filmului „Pasolini“, regizat de Abel Ferrara (Cinema Studio, ora 18.30). Programul zilei mai cuprinde drama germană „Între două surori“ (regia: Dominik Graf, Cinema Studio, ora 20.00) și pelicula biografică franceză „Violette“ (regia: Martin Provost, Cinema Elvire Popesco, ora 20.00).

Joi sunt programate „Tăietura“, cea mai recentă creație a regizorului Fatih Akin, un fel de mea culpa a regizorului turc față de genocidul armenilor (ora 16.00, Cinema Elvire Popesco), drama norvegiană „Domnișoara Julie“, în regia lui Liv Ullman (Cinema Studio, ora 18.00), și producția britanică „Locke“, regia: Steven Knight (Cinema Studio, ora 20.30).

La Gala de închidere, care va avea loc joi, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19.30, va fi proiectată coproducția bulgaro-română „Viktoria“, regia și scenariul Mayei Vitkova – „un debut extraordinar și ambițios“, care „are un pic din „Garp“ și din „Toba de tinichea“, dar și foarte mult din umorul est-european sec și absurd“, scrie Hollywood Reporter.

În 1979, Boryana este hotărâtă să nu nască un copil în Bulgaria comunistă. În ciuda eforturilor ei de a nu rămâne însărcinată, o naşte pe Viktoria. Venită pe lume fără cordon ombilical care să o lege de mama ei şi aleasă copilul deceniului, Viktoria va deveni un simbol al Bulgariei comuniste. Cât creşte, se bucură de notorietate, îi domină pe toţi cei din jur şi duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este înlăturat, Viktoria îşi vede viaţa dată peste cap, iar greutăţile noii epoci o apropie de mama ei.

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Filmului European nu se oprește însă. Până la sfârșitul lunii, Festivalul ajunge, din nou, la Craiova (15-18 mai), Iași (22-24 mai), Târgu Mureș (22-24 mai) și, în premieră, la Hunedoara (29-31 mai).

Lansat în urmă cu aproape două decenii, Festivalul Filmului European este organizat, începând din 2007, de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor și institutelor culturale europene de la București și al UCIN, sub egida EUNIC București.

La 120 de ani de la apariția cinematografului, sărbătoriți în 2015, Festivalul își propune să înfățișeze diversitatea care caracterizează, în continuare, filmul, pe continentul care i-a dat naștere. O face, la această ediție, printr-un număr-record de pelicule proiectate – peste 50 de filme din 25 de țări europene.

La Gala de închidere a festivalului Filmului European, care va avea loc joi, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19.30, va fi proiectată coproducția bulgaro-română „Viktoria“.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă