14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalFilme de festival la Centrul Ceh

Filme de festival la Centrul Ceh

Centrul Ceh prezintă, ca în fiecare an, în cadrul programului „Documentary Mondays” o selecţie de filme documentare care au participat la ediţia de anul acesta a Festivalului in­­ternaţional de film documentar Jihlava, din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”.

Singurul film românesc din selecţie, „Turn off the lights”, a inaugurat programul, luni, pe 3 decembrie, şi va fi urmat de două filme cehe: „Citizen K” şi „Two Nil”, pe 10 şi 17 decembrie.

„Turn off the lights”, în regia Ivanei Mladenovic, a avut premiera în acest an la Tribeca Film Festival din New York şi a primit „Inima oraşului Sarajevo” pentru cel mai bun documentar. Filmul urmăreşte trei tineri care, după ce au petrecut câţiva ani în spatele gratiilor, redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc.

„Citizen K” este regizat de Michal Dvorak, care a înregistrat experimentul făcut de grupul artistic Ztohoven. Într-o eră obsedată de identificare, doisprezece artişti au testat cât de departe se poate merge cu o identitate împrumutată. Ei au comandat carduri de identitate false, făcând schimb de identităţi prin înlocuirea fotografiilor cu unele create pe calculator şi folosindu-se apoi de ele în viaţa de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abraham, „Two Nil”, oferă 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta şi Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea şi varietatea reacţiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turiştilor, intelectualilor şi gărzilor de securitate pe parcursul întregului joc.

Festivalul internaţional de film documentar Jihlava are loc în Cehia şi este cel mai mare festival de film documentar din centrul şi estul Europei. Intrarea la toate proiecţiile este liberă. 

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă