17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInternaționalFilm malaezian cu temă homosexuală, aplaudat la premieră

Film malaezian cu temă homosexuală, aplaudat la premieră

Primul film de dragoste cu tentă homosexuală realizat în Malaezia majoritar musulmană a începe cu scene jucăuşe ale unui cuplu de bărbaţi la bustul gol care se masează reciproc pe o plajă, seara – dar euforia lor se evaporă rapid într-o poveste care încearcă să împace atât cenzorii guvernului conservator, cât şi audienţa contemporană care caută subiecte sensibile, notează Associated Press.
“Dalam Botol” sau “Într-o sticlă” este un film în limba malaieză despre un bărbat care face o operaţie de schimbare a sexului, deoarece crede că îşi poate satisface iubitul bărbat, dar regretă, în cele din urmă, alegerea. Filmul a stârnit ropote de aplauze din partea bloggerilor de film invitaţi la prima difuzare publică, miercuri, cu trei luni înainte de lansarea pe plan naţional.
“Acum 5 ani nu am fi reuşit”, spune producătorul şi scenaristul filmului, Raja Azmi Raja Sulaiman. “Mă bucur că în acest moment, în aceste vremuri, putem să-l difuzăm”.
Cenzura cinematografică administrată de guvernul malaiez a interzis pentru mult timp filmele cu implicaţii sexuale. Anul trecut, comitetul de cenzură a interzis filmul “Bruno” al britanicului Sasha Baron Cohen, acuzându-l de promovare a homosexualităţii.
Dar presiunea publicului i-a determinat pe cenzori să tolereze teme mature şi conduce acum spre restricţii mai lejere. Descrieri ale homosexualităţii precum cele din “Dalam Botol” nu mai sunt interzise – atâta timp cât homosexualitatea nu este scuzată.
“Dacă filmul ar fi încercat să poleiască stilul de viaţă al unei personae homosexuale, ar fi împotriva liniilor noastre curente”, spune pentru Associated Press şeful comitetului de cenzură Mohamad Hussain Shafie. “Dar personajul se căieşte la final. Putem spune că este în rând cu valorile noastre sociale.”
Filmul seamănă ca realizare cu câştigătorul de Oscar “Brokeback Mountain”, notează AP.
Cu toate acestea, există puncte “dure”, care surpdind realitatea homosexualităţii într-o ţară în care homosexualitatea este interzisă explicit. Deşi acuzaţiile sunt rare, sodomia este pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare.
Raja Amzi spune că filmul său este despre un prieten apropiat care a făcut o operaţie de schimbare a sexului în Tailanda acum 25 de ani şi voia să avertizeze tinerii să nu facă aceeaşi greşeală. În film, personajul principal este distrus de remuşcări după ce operaţia îl determină pe prietenul său să-l părăsească.
“Nu este un film anti-gay. Nu cred că este rău să fii gay, dar e rău să-ţi schimbi sexul,” spune pentru AP, Raja Amzi.
Malaezia nu are grupuri oficiale peentru drepturile homosexualilor, dar unii dintre homosexuali au sentimente amestecate despre film.
“Vreau să văd personaje homosexuale în filme locale, dar este greşit să facem să pară că suntem cu toţii în situaţii dramatice şi deprimaţi,” a declarat un analist financiar de 30 de ani, care s-a recomandat sub numele de Mark. “Desigur, sper ca într-o zi societatea noastră să fie sufficient de deschisă pentru a avea un film în care doi bărbaţi homosexuali malaezieni se întâlnesc, se îndrăgostesc şi trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi.”
Filmul, care a fost aprobat pentru lansare în februarie 2011 pentru persoanele majore – a fost cenzurat cu atenţie de comitet de la început.

Cele mai citite

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

De ce a ratat Iulian Dumitrescu Grand Prix-ul de la Monaco

Prin faptul că i s-a prelungit, săptămâna trecută, controlul judiciar impus la 1 februarie 2024, baronul liberal de Prahova, Iulian Dumitrescu, a ratat...
Ultima oră
Pe aceeași temă