Zilele trecute s-a încheiat la Brașov cea de-a treia ediție a Dracula Film, festival dedicat filmelor horror. Trofeul Dracula a fost câștigat de producția israeliană „JeruZalem“, regizată de frații Doron și Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor și a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass.
Juriul competiției de lungmetraj, format din compozitorul Simon Boswel, criticul de film Emanuel Lăzărescu și artistul grafic Alexandru Ciubotariu, și-a motivat astfel alegerea: “Pentru ineditul mod de a prezenta o poveste cu ajutorul tehnologiei «viitorului» și de a-l face părtaș pe spectator la evenimentele de pe ecran. Proaspăt, inovator și visceral”. De asemenea, au mai fost acordate două mențiuni speciale filmelor ”Demonul Liza” (regia Károly Ujj Mészáros, Ungaria), pentru cel mai bun mod de folosire a muzicii de film, și lungmetrajului românesc ”Un film pentru Anne” (regia Adrian Țofei), „pentru că este sinistru, neliniștitor și dureros de privit. O combinație perfectă între interpretarea actoricească și idee”.
Trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional merge în Spania, la Roberto San Sebastian, regizorul filmului ”Yayos“, pentru inteligența cu care citează discret din David Lynch și din filmul-cult ”Invasion of Body Snatchers”, realizând un horror psihologic extrem de tensionant. Scenariul-parabolă relevă psihoza posibilă în cadrul unei societăți bolnave unde empatia exagerată denotă ipocrizie și falsitate. Juriul competiției de scurtmetraj internațional a fost format din Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic și selecționer al Festivalului Cryptshow (Spania), monteurul Eugen Kelemen și criticul de film Sebastian Ceolca.
”În ataș”, scurtmetrajul regizat de Mircea Bobînă, este câștigătorul Trofeului Vlădutz, acordat celui mai bun scurtmetraj românesc. “Ne-a plăcut felul în care am fost transpuși în nebunia personajelor principale încă din primele minute. Cadrele apropiate, punerea în context, ritmul alert, finalul, toate dau un film pe care l-am recomanda oricui vrea să vadă un mic thriller psihologic care te face să vorbești mult după ce s-a terminat filmul. Cel mai mare avantaj e că e pur cinematografic, nu poate fi povestit, trebuie văzut”, și-a motivat alegerea juriul compus din criticul de film Andrei Șendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, și bloggerul Ovidiu Eftimie.
O mențiune specială a fost acordată și scurtmetrajului ”Vacanță la țară” (regia Andrei Tănase), pentru scenariu: “Ar putea fi un pilot bun pentru un Twin Peaks românesc, în care doi copii merg în vacanță la țară și au parte de tot felul de întâmplări bizare”.