Muzeul Naลฃional de Istorie Naturalฤ „Grigore Antipa” împreunฤ cu Banca Naลฃionalฤ a României a deschis de curând expoziลฃia temporarฤ ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote ลi monede. Expoziลฃia este gฤzduitฤ în Sala Multimedia a Muzeului „Grigore Antipa” ศi va fi deschisฤ publicului pânฤ pe 31 octombrie.
Evenimentul expoziลฃional este centrul unui proiect educaลฃional interdisciplinar amplu, care are în vedere creศterea nivelului de cunoaศtere a însemnelor monetare în rândul publicului larg ศi cunoaศterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele ศi bancnotele de-a lungul vremii. Expoziศia este „nucleul” în jurul cฤruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de vârstฤ: prezentฤri, spectacole cu pฤpuศi, spectacole de teatru, atelier de heraldicฤ ศi numismaticฤ practicฤ pentru elevi.
Îmbinând caracterul educaลฃional cu divertismentul cultural, expoziศia constituie o invitaลฃie la o „cฤlฤtorie” în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentatฤ pe bancnotele ลi monedele mai multor ศฤri. Peste 100 de specii ลi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu ศi Epoca Modernฤ, emise în 18 state, pânฤ la bancnote moderne din 59 de ศฤri ศi teritorii de pe 6 continente.
Specialiศtii celor douฤ muzee au structurat expoziลฃia pe urmฤtoarele secศiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, pฤsฤri, ลi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrฤzneศ, care permite privitorilor sฤ aibฤ acces rapid la esenศa informaศiei.
Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României expuse, se remarcฤ monedele din argint histriene ลi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr) ศi tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreลti, sec. III-II î.Hr.), precum ศi monedele din aur de 12,5 lei ลi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marcheazฤ autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneลti expuse publicului, le semnalฤm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 ศi de 5.000.000 lei din 1947.
„ZooMonetar” promite vizitatorilor o experienลฃฤ unicฤ, provocatoare prin tematicฤ, raritatea ลi valoarea pieselor expuse, precum ลi prin dimensiunea globalฤ a provenienลฃei însemnelor monetare. Vizitatorii beneficiazฤ totodatฤ de o experienลฃฤ 3D ineditฤ, având posibilitatea de a interacลฃiona cu conลฃinutul propriu-zis al informaศiei prin aplicaลฃiile multimedia.