17.8 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalExplozia de la Baumgarten aruncă în aer preţurile gazelor naturale în Europa

Explozia de la Baumgarten aruncă în aer preţurile gazelor naturale în Europa

O explozie a avut loc marţi dimineaţă la terminalul de gaze naturale Baumgarten, în estul Austriei, şi s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoacă temeri cu privire la perturbări ale alimentării cu gaze naturale către Italia şi Croaţia.

Această explozie a urcat brusc preţul gazelor în Europa, iar în Marea Britanie nivelul acestuia a crescut cu 23% miercuri, atingând cel mai mare nivel din 2013. Şocul este resimţit dur, în contextul ninsorilor căzute în ultimele zile în Europa de Vest, iar cele mai multe state fac ultimele pregătiri înainte de începerea iernii.

Totodată, Marea Britanie nu are capacitate de stocare şi interconectări la nivelul statelor de pe continent, ceea ce o face mai vulnerabilă la astfel de şocuri.

În paralel, preţul barilului de petrol Brent a trecut de pragul de 65 de dolari, pentru prima dată din 2015 până în prezent.

Problemele Marii Britanii sunt amplificate şi de închiderea unei reţele importante de conducte din Marea Nordului.

Baumgarten, aflat la circa 50 kilometri nord-est de Viena, satisface circa o zecime din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a declarat stare de urgenţă în urma acestui incident, iar autorităţile au declarat că vor încerca să găsească soluţii alternative de alimentare cu gaze în prag de iarnă.

Compania care administrează terminalul, OMV, consideră că va dura câteva zile pentru a reface alimentarea cu gaze, potrivit Bloomberg.

Explozia – care s-ar fi produs accidental, potrivit poliţiei – a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) şi a fost urmată de un incendiu care a fost ”controlat rapid” şi ale cărui flăcări au fost vizibile pe o rază de câţiva kilometri, potrivit unor martori.

Cele mai citite

Anca Alexandrescu, într-o ediție explozivă la ora 21:00. Documente exclusive la la vârful mafiei politice

Cine sunt păpușarii de la vârful statului care fac milioane de euro în plină criză. Legături până la miniștri-cheie și lideri politici cu...

Lupta cu gripa aviară, demarată în forță! O țară europeană renumită pentru specialitățile sale de foie gras începe să-și vaccineze rațele

"Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni", a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie, relatează Ziare.com."Presiunea virusului rămâne...

Poți să conduci dacă ai băut MUST? Cât alcool are, de fapt, sucul de struguri?

De cel mai dulce must avem parte în prima zi după ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu conţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies