Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mai multe ambasade se deschid la Ierusalim, iar în alte țări se intensifică protestele

Exclusiv. Planul de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu

La jumătatea lunii iunie, după ce se încheie postul islamic Ramadan, Administrația Trump intenționează să dezvăluie întregul plan de pace în Orientul Mijlociu, din care mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim este pivotul central.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 21.05.2018 - 23:14

Președintele Horacio Cartes a inaugurat Ambasada Paraguayului la Ierusalim, a treia ţară care îşi mută principala reprezentanţă diplomatică de la Tel Aviv, după SUA şi Guatemala. În Maroc, peste 10.000 de oameni au protestat la Casablanca, faţă de mutarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, manifestanţii scandând lozinci împotriva Israelului.

Administrația Trump insistă că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului este cel mai important pas „pe calea păcii“ nu numai între palestinieni și israelieni, dar și între lumea arabă și Israel.

 

    Palestina, un stat fără nicio putere

 

Câteva dintre elementele acestui plan au „transpirat“ în mass-media și niciunul nu pare să aducă vreo pace în Orientul Mijlociu. Iar președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu are cum să accepte înființarea unui stat-marionetă, lipsit de orice putere, la cheremul statului care i-a ocupat teritoriile, Israelul.

În principiu, proiectul are nouă puncte de bază, primul referindu-se la suprafața viitorului stat palestinian, care va fi, conform propunerii, jumătate din Cisiordania și întreaga Fâșie Gaza.

Capitala Palestinei va fi Abu Dis, la est de Ierusalim.

Fâșia Gaza va face parte din statul Palestina, după dezarmarea -organizației Hamas.

Israelul va menține responsabilitatea securității pentru cea mai mare parte a Cisiordaniei și a punctelor de frontieră.

Valea Iordanului va rămâne sub suveranitatea Israelului și sub control militar.

Zonele arabe din vecinătatea Ierusalimului de Est vor face parte din statul Palestina, însă Orașul Vechi va intra sub autoritatea Israelului, ca parte a capitalei sale.

Palestina și Iordania vor împărți responsabilitatea religioasă asupra moscheelor din Ierusalim.

Dreptul la reîntoarcere al refugiaților, garantat la nivel internațional, nu este prevăzut în proiectul american. Însă se face referire la un mecanism de compensație pentru palestinienii izgoniți din țara lor, fără să aibă drept de reîntoarcere.

Planul precizează că Israelul este patria poporului evreu, iar Palestina, cu suveranitate limitată, este patria palestinienilor, un fel de „două state, dintre care unul cu răspundere limitată“.

 

    Se caută personalități palestiniene

 

Însărcinați cu elaborarea și implementarea planului sunt ginerele lui Donald Trump, evreu de origine, Jared Kushner, și Jason Greenblatt, consilierul special al lui Trump în negocieri internaționale.

În prealabil, președintele american a căutat susținerea unor țări arabe aliate, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Egipt.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost invitat să facă parte din acest „consiliu pentru pace“, dar acesta a respins din start recunoașterea Ierusalimului, oraș milenar, drept capitala unui „stat de ocupație“.

Israelul a anunțat că este de acord ca planul american, care nu este un document definitiv, să fie negociat cu mai multe țări arabe, după care să se elaboreze un mecanism de implementare pas cu pas, imediat ce se cade de comun acord asupra unui nivel negociat.

Planul pare mai degrabă o afacere între americani și israelieni, iar în prezent se caută figuri palestiniene proeminente din diaspora care ar putea fi convinse să semneze propunerea și să înlocuiască actuala guvernare de la Ramallah.

Surse din apropierea „consiliului“ susțin că au fost găsite cinci personalități palestiniene, una dintre acestea fiind oponentul lui Abbas, -Muhammed Dahlan. 

Comentarii

loading...