Șase victime ale abuzului sexual asupra copiilor au fost identificate și salvate ca urmare a celui de-al 12-lea grup operativ de identificare a victimelor organizat de Centrul european pentru criminalitatea cibernetică (EC3) al Europol.
Între 8 și 19 mai, peste 30 de specialiști în identificarea victimelor din întreaga lume și-au unit forțele la sediul Europol și în online pentru a identifica victimele și infractorii implicați în acte de abuz sexual asupra copiilor.
Acești specialiști au analizat peste 460 de seturi de imagini și fișiere video care înfățișează victime necunoscute ale abuzului sexual asupra copiilor, unele chiar nou născuți în vârstă de câteva zile. Aceștia au fost sprijiniți de specialiștii Europol și analiștii de informații în domeniul combaterii exploatării sexuale a copiilor.
Aceste eforturi au dus la identificarea a șase copii și salvarea de la abuz și la arestarea unui infractor.
În plus, țara probabilă de producere a materialelor de abuz sexual asupra copiilor a fost restrânsă în 236 de cazuri, investigațiile fiind acum în curs la nivel național pentru a identifica alte victime.
Următoarele țări au participat la această ediție a VIDTF: Australia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Columbia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie, SUA (HSI).
INTERPOL a sprijinit, de asemenea, acest grup operativ.
Din 2014, Europol adună în mod regulat specialiști în identificarea victimelor din întreaga lume, pentru a se concentra asupra cazurilor nerezolvate de abuz sexual asupra copiilor.
VIDTF este cea mai mare operațiune recurentă de acest gen din lume și a inspirat o serie de inițiative similare la nivel național și regional, cum ar fi în Italia și Australia.
Sprijinul Europol nu se oprește aici. Centrul european de criminalitate cibernetică (EC3) al Europol are o echipă dedicată de specialiști care sprijină țările în combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor online.
În 2022, această echipă, cunoscută sub numele de Analysis Project Twins, a susținut 93 de investigații împotriva abuzului sexual asupra copiilor.
Cel mai recent, sprijinul Europol a fost esențial în arestarea unui abuzator de copii în vârstă de cincizeci de ani de către Poliția Poștală și de Comunicații din Italia (Polizia Postale e delle Comunicazioni). Europol a furnizat autorităților italiene un pachet de informații care a permis identificarea acestui abuzator, care a fost activ pe platformele pedofile de pe dark web timp de un deceniu.
Dacă doriți să jucați un rol în rezolvarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor? Accesați https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse pentru a vedea dacă recunoașteți vreunul dintre detaliile din imaginile lansate public. Europol lansează periodic noi serii de imagini în cadrul campaniei Stop Child Abuse – Trace An Object, făcând apel la publicul larg pentru indicii care ar putea duce la salvarea unui copil de la vătămare.
Nici un indiciu nu este prea mic.