9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalEtern valabilele Memorii ale lui Hadrian

Etern valabilele Memorii ale lui Hadrian

Ediţia de colecţie a uneia dintre cele mai mari cărţi ale secolului XX, „Memoriile lui Hadrian“ de Marguerite Yourcenar va fi lansată joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

Despre această capodoperă literară vor vorbi Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu.

Îmbrăcând forma unei istorii personale, povestea împăratului Hadrian este o rafinată meditaţie despre moarte, dualitatea corp-spirit, dragoste, sacralitate şi timp. Unul dintre cele mai importante romane ale literaturii, «Memoriile lui Hadrian» poartă marca inconfundabilă a scriiturii lui Marguerite Yourcenar, prima femeie primită în Academia Franceză.

Conceput sub forma unei scrisori testamentare adresate de împăratul Hadrian succesorului său, Marcus Aurelius, romanul lui Marguerite Yourcenar este unul de o extraordinară adâncime psihologică. Cronica vieţii lui Hadrian, scrisă de el însuşi, oferă prilejul pentru o reconstituire exemplară a celui de-al doilea secol al erei noastre, autorul fictiv glosând asupra fiecărui eveniment şi subliniindu-i anvergura în contextul epocii. Romanul este, în acelaşi timp, o importantă meditaţie asupra istoriei, un studiu asupra vieţii politice şi a relaţiilor complicate ale lui Hadrian cu mulţi dintre contemporanii săi, uneori prieteni, alteori duşmani. Existenţa tumultuoasă a împăratului, cu momentele de triumf şi înfrângerile sale, devine astfel pretextul pentru a vorbi despre o lume răvăşită de război şi despre cum se poate păstra integritatea spiritului de-a lungul vieţii.

Biografie

Marguerite de Crayencour s-a născut la Bruxelles, pe 8 iunie 1903, dintr-o mamă belgiană, Fernande de Cartier de Marchienne, şi un tată francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i după zece zile, de educaţia ei se va ocupa, în Franţa, tatăl anticonformist şi extrem de cultivat. El îi plăteşte publicarea primelor două plachete de versuri, după ce, împreună, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagramă a numelui lor de familie. În 1929, îi apare primul roman, «Alexis», şi îi moare tatăl. Călătoreşte prin Europa, pentru ca, odată cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial, să se stabilească în America. În 1937, o întâlneşte la Paris pe Grace Frick (alături de care va trăi până la moartea acesteia, în 1979), la îndemnul căreia va ajunge în SUA şi va preda literatură comparată în New York şi la Sarah Lawrence College.

În 1938, publică “Povestiri orientale” (“Nouvelles orientales”), iar, în 1939, romanul “Lovitura de graţie” (“Le Coup de grâce”). În 1951, apare romanul “Memoriile lui Hadrian” (“Mémoires d’Hadrien»), încununat cu Prix Femina Vacaresco, şi, în 1968, romanul «Piatra filozofală» («L’Œuvre au noir»), recompensat cu Prix Femina. În 1977, îi este oferit Grand Prix de l’Académie française pentru întreaga operă, iar, în 1980, devine prima femeie primită în Academia Franceză. Moare la 17 decembrie 1987, cenuşa fiindu-i îngropată în Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o operă care cuprinde numeroase romane, eseuri, poeme, piese de teatru şi trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limbă franceză.

Cele mai citite

România va investi 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică

România va investi, până în anul 2027, 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică și economică a județelor din țară dependente de industrii intensive...
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă