9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan acuză UE că vrea să-l răstoarne pe Maduro

Erdogan acuză UE că vrea să-l răstoarne pe Maduro

‘Ştim acum ce este UE. Pe de o parte, vorbiţi de alegeri şi democraţie, iar, pe de alta, prin violenţă şi viclenie, încercaţi să răsturnaţi un guvern’, a declarat Erdogan într-un discurs televizat.

Nouăsprezece ţări membre ale Uniunii Europene l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei după autoproclamarea acestuia la 23 ianuarie. El îl consideră pe Nicolas Maduro drept un uzurpator pentru că acesta a fost reales în alegeri contestate de opoziţie şi de o mare parte a comunităţii internaţionale, cu oponenţii în închisoare sau în exil.

Washingtonul, care l-a recunoscut pe Guaido imediat după autoproclamarea sa ca preşedinte interimar, a salutat recunoaşterea europeană a acestuia şi a invitat şi alte ţări să procedeze în mod similar.

Dar şeful statului turc îl susţine ferm pe Maduro, notează France Presse.

‘Venezuela este provincia voastră?’, a întrebat retoric marţi Erdogan, adresându-se, se pare, Washingtonului. ‘Cum poţi să spui cuiva care a venit la putere prin alegeri: ‘Pleacă de aici!’. Şi cum îl pui ca preşedinte pe cineva care nici măcar nu a fost ales?’, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat la 23 ianuarie lui Nicolas Maduro pentru a-şi exprima sprijinul, îndemnându-l să ‘ţină capul sus’.

Erdogan şi Maduro au raporturi strânse de mai mulţi ani. Maduro a fost unul dintre primii lideri mondiali care l-au susţinut pe Erdogan după tentativa de lovitură de stat împotriva sa în iulie 2016.

Preşedintele turc a calificat marţi eforturile de a-l determina pe Maduro să plece drept o ‘tentativă de lovitură de stat pentru a îndepărta un conducător ales al ţării de la putere’.

Un înalt responsabil american a afirmat joi că SUA sunt ‘dezamăgite’ de sprijinul acordat de Turcia lui Nicolas Maduro.

El a mai spus că Washingtonul examinează în prezent schimburile comerciale între Ankara şi Caracas, în special exporturile de aur ale Venezuelei în Turcia, pentru a determina dacă aceasta încalcă sancţiunile impuse Caracasului de SUA.

‘Examinăm natura activităţilor comerciale turco-venezuelene şi dacă vom constata o încălcare a sancţiunilor noastre, vom reacţiona în mod evident’, a concluzionat acesta.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă