13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalEluveitie și Equilibrium, capete de afiș la ARTmania Festival

Eluveitie și Equilibrium, capete de afiș la ARTmania Festival

ARTmania Festival a început la Sibiu cu o explozie de evenimente culturale, dar punctul culminant va fi atins în week-end, când pe cele patru scene amenajate în centrul orașului vor urca nu mai puțin de 24 de trupe rock.

La Sibiu, de la începutul acestei săptămâni până duminică, se desfă­șoa­ră cea de-a noua ediție a ARTmania Festi­val. Manifestarea, devenită tradițio­nală, oferă iubitorilor de cultură posibilitatea de a participa la o serie de expoziţii, proiecții video oferite de Dracula Film Festival, expoziții diverse găzduite de Photo Romania și tineri artişti îndrăgostiţi de ARTmania, evenimente Cărturești Pop-Up Store, Caravana cu Jocuri de la Happy Color și multe surprize. Vizitatorii frumosului oraș medieval se vor putea bucura de ofertele speciale din partea Muzeului Național Brukenthal și Complexului Național Muzeal ASTRA, parteneri ai festivalului, dar și de petrecerile organizate în fiecare seară în pub-urile și restaurantele partenere.

Vampires’ Den, noua zonă rock din Sibiu

Marea noutate de anul acesta este că scena principală, unde vor avea loc cele mai multe concerte, nu va mai fi amenajată în Piața Mare, ca până acum. Noua locație este Vampires’ Den, un spaţiu situat în Complexul Balanţa Sibiu, în zona destinată producţiei faimoaselor cântare balanţă, la aproximativ 1,5 km distanţă de Piaţa Mare şi foarte aproape de gară. Vampires’ Den este o sală dotată cu un sistem de ventilaţie performant, iar după încheierea concertelor de vineri și sâmbătă organizatorii au hotărât să permită ca serile să se prelungească cu after-party-uri de neuitat. Vampires’ Den deţine o parcare pentru biciclete, safe boxes, un container „lost and found” şi toate facilităţile sanitare necesare, iar accesul în incintă va fi permis după ora 15.00.

Tot în premieră la ARTmania, pe scena principală a festivalului vor avea loc două concerte târziu în noapte, atât vineri, cât și sâmbătă. După Rage va urma An Theos, iar după Therion va urca pe scenă The Hourglass, două trupe românești care au fost aproape să câștige concursul de preselecție și promovare a muzicii metal produsă în România.

65daysofstatic, debut pe o scenă din România

Peter Hammill (foto), care nu mai are nevoie de nicio prezentare, va deschide astăzi seria concertelor din cadrul ARTmania, pe scena amenajată în cadrul Muzeului Brukenthal, de la ora 21.30. O oră mai târziu, de la 22.30, pe scena amenajată în curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, va urca trupa britanică de post și math-rock 65daysofstatic, în premieră pe o scenă din România. Britanicii au o istorie cu cinci albume de studio și un soundtrack: The Fall of Math, One Time For All Time, The Destruction of Small Ideas, We Were Exploding Anyway, Wild Light și Silent Running. 65daysofstatic se caracterizează prin sunete la fel de speciale și distincte precum numele lor. Fiecare parte din concertele lor, de la muzicalitate la lumini, se remarcă printr-o execuție excepțională, un amănunt esențial în definirea acestui proiect. Mix-ul extraordinar de post și math-rock este puternic și captivant de la primul până la ultimul minut.

Rage sărbătorește 30 de ani la Sibiu

Dacă germanii din Diary of Dreams și elvețienii din Eluveitie sunt familiarizați cu publicul din România, în schimb și nemții de la Rage vor face cunoștință cu rockerii de la noi, la Sibiu. Eluveitie, trupă înființată în urmă cu 12 ani de Chrigel Glanzmann, îi va încânta pe fanii noștri cu stilul lor unic folk-metal, în timp ce nemții de la Rage vor promova sonorități power metal.

Interesant este că trupa Rage împlinește în acest an trei decenii de carieră metal și își va prezenta la Sibiu istoria: de la începutul anilor ’80, când se numea Avenger și promova „Prayers of Steel”, trecând prin succesul anilor ’90 cu abordarea clasică „Lingua Mortis”, până recent în 2009 când a luat locul trei la „Bundesvision Songcontest” și a marcat un sfert de secol de activitate. Cu 21 de albume lansate până în prezent și schimbări de componență, publicul va primi la Sibiu plusvaloarea unei echipe de muzicieni extraordinari care nu încetează să își reinventeze sound-ul de fiecare dată când creează ceva nou. În 2014, Rage înseamnă trio-ul format din Peavy Wagner, Victor Smolski și André Hilgers, nerăbdător să prezinte pe scena sibiană ultimele creații din „The Soundchaser Archives”.

Equilibrium, în loc de Crematory

În programul final, din ultima zi de concerte rock, apare un alt nume mare – Equilibrium, o trupă așteptată, din zona folk metal, care a confirmat în locul nemților de la Crematory. Din păcate, Crematory şi-a amânat apariţia din acest an, în premieră la ARTmania Festival, din cauza unor probleme personale ale chitaristului Matthias Hechler. Vestea bună este însă că fanii Crematory se vor putea întâlni cu trupa lor de suflet la ediţia aniversară ARTmania, în 2015. Până atunci, compatrioții lor de la Equilibrium, care combină elemente de muzică populară, black metal și metal simfonic cu diverse alte influențe, vor încerca să capteze atenția publicului din Sibiu. Va fi cu atât mai interesant cu cât versurile melodiilor, cu excepția piesei ”The Unknown Episode” de pe cel de-al patrulea album – Erdentempel, sunt în limba germană. De altfel și temele lor lirice se concentrează pe povești din mitologia germanică, iar riff-urile lor reflectă melodii tradiționale germanice.

Bilete și abonamente, la prețuri onorabile

În limita locurilor disponibile, publicul amator de incursiuni scurte în Vampires’ Den va achiziționa bilete cu acces unic de zi direct de la intrarea, la prețul de 100 lei. Pentru Meet and Greet, așa cum deja ne-am obișnuit, toată lumea va avea o șansă. La centrele de Relații Publice posesorii de brățări se vor putea înscrie pe liste, absolut gratuit, în funcție de restricțiile fiecărei trupe, dar nu mai mult de două formații pentru fiecare participant cu un act de identitate valabil.

În săptămâna festivalului vor fi deschise în Sibiu trei centre de relaţii cu publicul pentru preschimbarea biletelor, invitaţiilor, acreditărilor în brăţări de acces utile, de asemenea, și pentru vizitarea muzeelor în săptămâna festivalului şi înscrieri Meet and Greet: Luni-Vineri–10h00–18h00 – Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare; Luni-Joi și Duminică-18h00-22h00 – Geea Café din strada Avram Iancu 4; Vineri-Sâmbătă–14h00–24h00 – Vampires' Den pe Calea Guşteriţei 21-23.

Pentru „ARTmania Vampires’ Den“ abonamentele sunt distributite prin reţelele Diverta, Germanos, MyTicket.ro, Eventim.ro şi la sediul ARTmania sau online pe shop.artmania.ro la preţul de 180 lei. Bilete de acces pe zi vor fi disponibile în zilele de festival. Evenimentele organizate în spaţiile Muzeului Naţional Brukenthal şi Muzeului de Istorie sunt organizate cu bilete şi abonamente separate. În Piaţa Mare accesul va fi gratuit.

 

Program

Joi, 7 august:

21.30 – Peter Hammill (Scena Brukenthal)

22.30 – 65daysofstatic (Scena Altemberger)

 

Vineri, 8 august:

Concertele de pe scena din Piața Mare:

19.00 – Verde

20.30 – Zdob și Zdub

21.30 – Hauschka (Scena Brukenthal )

22.30 – EF (Scena Altemberger)

Concertele de pe scena Vampires’ Den:

16.00 – Prohod

17.10 – Hathor

18.30 – Wartime

20.00 – Diary of Dreams

21.30 – Eluveitie

23.00 – Rage

00.45 – An Theos

 

Sâmbata, 9 august:

Concertele de pe scena din Piața Mare:

19.00 – Tagma

20.30 – Alternosfera

21.30 – Daemonia Nyphe (Scena Brukenthal )

22.30 – Tides From Nebula (Scena Altemberger)

Concertele de pe Scena Vampires’Den:

16.00 – QuantiQ

17.10 – Tiarra

18.30 – Shattered Hope

20.00 – Rîul Doamnei

21.30 – Equilibrium

23.00 – Therion

0.45 – The Hourglass

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă