3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInternaționalEconomia americană a creat 128.000 de locuri de muncă în octombrie

Economia americană a creat 128.000 de locuri de muncă în octombrie

Aproximativ 46.000 de angajaţi de la uzinele GM din Michigan şi Kentucky au pus capăt vinerea trecută unei greve care a durat aproape 40 de zile. Muncitorii în grevă nu primesc salarii şi în perioada în care sunt în grevă sunt înregistraţi în categoria persoanelor fără un loc de muncă.

Chiar şi aşa, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 128.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau doar pe 89.000 de locuri de muncă. De asemenea, datele pentru lunile august şi septembrie au fost revizuite în sus, cu 95.000 de locuri de muncă mai mult decât s-a anunţat iniţial.

“Actuala expansiune economică pare că va continua, cel puţin în prima parte a anului următor, în pofida efectelor negative ale războiului comercial. Având în vedere datele solide privind numărul locurilor de muncă, Fed ar putea continua să menţină dobânda nemodificată pe termen scurt”, a apreciat Gus Faucher, economist şef la PNC Financial.

Departamentul american al Muncii a mai informat vineri că rata şomajului a crescut uşor, până la 3,6%, în luna octombrie, de la 3,5% în luna septembrie, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat de rata şomajului în SUA după luna cel din decembrie 1969.

Pe ansamblu, ritmul în care economia americană creează noi locuri de muncă a încetinit în 2019 până la o medie lunară de 167.000, comparativ cu un avans de 223.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună a anului trecut, pe măsură ce companiile evită să facă angajări, având în vedere tensiunile comerciale dintre SUA şi China.

Însă nivelul redus al ratei şomajului şi faptul că angajatorii americani creează noi locuri de muncă ar trebui să continue să sprijine cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a economiei americane. În trimestrul al treilea, economia americană a înregistrat un ritm anual de creştere de 1,9%, în uşoară scădere faţă de avansul de 2% înregistrat în trimestrul al doilea.

La mijlocul acestei săptămâni, Rezerva Federală a adoptat cea de a treia reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară, în ideea de a proteja economia de încetinirea globală şi efectele tensiunilor comerciale. Cu toate acestea, preşedintele Fed, Jerome Powell, a semnalat miercuri că banca centrală a SUA va lua o pauză în oferirea de noi stimulente.

Cele mai citite

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Mircea Bravo, accident cu mașina. Polițiștii l-au testat antidrog

Vloggerul Mircea Bravo a fost implicat într-un accident rutier în Beiuș, județul Bihor. El ar fi pătruns pe sensul opus de circulație și ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă