13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalEchipa TIFF aduce la Cluj filme pentru elevi

Echipa TIFF aduce la Cluj filme pentru elevi

 

Elevii din Cluj au ocazia să vadă unele dintre cele mai frumoase filme cu caracter educativ, în cadrul unui eveniment special, în care sunt implicați membrii echipei care organizează, an de an, Festivalul Internațional de Film Transilvania. Evenimentul este organizat sub egida EducaTIFF. Într-un cinematograf din centrul Clujului, cinema Victoria, vor fi proiectate animații, documentare și filme de aventuri.

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Festivalul Internațional de Film Transilvania organizează Săptămâna Filmului pentru Elevi. Concret, în intervalul 27 octombrie – 2 noiembrie, la Cinema Victoria, vor fi proiectate filme educative, adaptate pentru trei categorii de vârstă, respectiv pentru copii mai mari de 8, 11 și 15 ani. Intrarea la aceste proiecții costă cinci lei, pentru elevii din Cluj. Pentru cei care provin din școli speciale sau de la unitățile școlare din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, cu condiția unei rezervări prealabile.

Ce fel de filme vor vedea copiii

Printre filmele care vor fi proiectate se numără documentarul francez Calea Împăratului. Este un film despre pinguinii imperiali din Antarctica, care a primit Premiul Oscar în anul 2006. Un alt film este producția româno-elvețiană Școala noastră. Filmul spune povestea a trei copii romi, dintr-un orășel din Transilvania, care luptă pentru desegregarea școlii în care învață. “Ei folosesc umorul și tupeul pentru a lupta împotriva indiferenței, tradițiilor negative și a intoleranței“, spun organizatorii.

Un al treilea film este Crulic – drumul spre dincolo. El relatează povestea românului Claudiu Crulic, învinuit pe nedrept de comiterea unui jaf în Polonia și ținut în închisoare, în ciuda probelor care arătau că la data comiterii infracțiunii nu se afla în Varșovia. Claudiu Crulic a murit, abandonat de toți, într-o închisoare poloneză, după ce intrase în greva foamei. În urma scandalului, ministrul român de Externe din acea perioadă, Adrian Cioroianu, a fost nevoit să demisioneze.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă