Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

După ieșirea din Tratatul INF, SUA au testat o rachetă cu rază medie de acțiune

Ministrul Apărării a anunțat accelerarea dezvoltării de noi rachete sol-aer.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 21.08.2019 - 13:31

Statele Unite au anunțat realizarea cu succes a primului test cu rachetă cu rază medie de acțiune de după Războiul Rece. Racheta testată este convențională, dar orice rachetă poate fi echipată cu focoase nucleare. Pentagonul a precizat că testul a fost efectuat duminică de pe insula San Nicolas, în largul Californiei. „Racheta a părăsit rampa de lansare terestră și a atins cu precizie ținta după un zbor de peste  500 km“. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, lt-col. Robert Carver, preciza: „Este o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol Tomahawk, iar datele obținute și lecțiile trase din acest test vor oferi informațiile necesare dezvoltării de noi arme cu rază medie de acțiune“. Imaginile publicate de armata americană arată racheta lansată de un sistem de lansare vertical Mark 41. SUA au părăsit, pe data de 2 august, Tratatul de dezarmare INF, care interzicea testele și utilizarea unei serii de rachete cu rază cuprinsă între 500 și 5.500 km.

Yemen. Lovituri aeriene ilegale

Marea Britanie a primit un raport independent complet privind disimularea de către Arabia Saudită de lovituri aeriene ilegale asupra unor ținte civile în Yemen. Acuzațiile prezentate vor crește presiunea asupra Guvernului britanic, care își pregătește răspunsul la o ordonanță a tribunalului de reexaminare a tuturor licențelor ce permit Executivului de la Londra să exporte arme în Arabia Saudită. În iunie, Curtea de Apel a Marii Britanii a declarat că metoda precedentă de atribuire de licențe, care depindea în mare parte de asigurările oferite de Guvernul saudit, era neadecvată. Guvernul va da răspunsul luna viitoare, într-o mișcare ce va avea repercusiuni asupra viitoarelor relații dintre Regatul Unit și Arabia Saudită.

Descoperire Planetă-gigant

Revista „Nature Astronomy“ anunță descoperirea unei planete-gigant în jurul stelei  Beta Pictoris, aflată la 63,4 ani-lumină de Terra. „Este o planetă uriașă, de peste 3.000 de ori masa Pământului, situată de 2,7 ori mai departe de soarele ei decât Terra de Soare“. Vizibilă cu ochiul liber și cunoscută demult pentru rotația ei rapidă, steaua Beta Pictoris a devenit celebră în anii 1980, când a permis astronomilor să obțină prima imagine a unui disc de praf și de gaz care înconjoară o stea. După planeta-gigant Beta Pictoris B, descoperită în 2009, cercetătorii Observatorului European Astral, instalat în Chile, au detectat o „soră aproape geamănă“, care va purta numele Beta Pictoris C. Ambele planete sunt în curs de formare.

Comentarii

loading...