7.5 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalDupă ce au discutat direct, președintele Biden reafirmă că liderul Chinei este...

După ce au discutat direct, președintele Biden reafirmă că liderul Chinei este un dictator

Președintele SUA, Joe Biden, și-a reconfirmat punctul de vedere asupra președintelui Chinei comuniste, Xi Jinping, conform căruia liderul de la Beijing ar fi un dictator.

Președintele Biden a susținut o conferință de presă imediat după ce s-a întâlnit, în California, cu Xi Jinping. Un jurnalist l-a întrebat pe liderul SUA dacă își menține părerea, exprimată la începutul anului 2023, conform căreia Xi Jinping ar fi un dictator. Joe Biden a răspuns fără ezitare: “Da, este un dictator, în sensul că este un om care conduce o țară care este comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”. Potrivit CNN, răspunsul lui Biden despre Xi a fost următorul: “Well, look, he’s a dictator in the sense that he is a guy who runs a country that is a communist country that’s based on a form of government totally different than ours”. Imediat după ce a oferit acest răspuns, liderul SUA a plecat din fața jurnaliștilor.

Președintele Xi n-a avut niciun comentariu asupra declarației președintelui Biden. Dar Ministerul de Externe de la Beijing a avut o reacție în care a subliniat că „se opune cu fermitate” declarației despre președintele XI. “Această declarație este extrem de greșită și o manipulare politică iresponsabilă”, a declarat un purtătorul de cuvânt al Chinei.

Vizita din noiembrie 2023 este prima vizită a președintelui Xi în SUA, în ultimii șase ani. La vizita precedentă, cea din anul 2017, Xi Jinping se întâlnise cu președintele de atunci al SUA, Donald Trump.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping a avut loc la data de 15 noiembrie 2023 la Filoli Estate – o reședință de lux, aflată la 25 de mile sud de marele oraș San Francisco. Celălalt scop al vizitei președintelui Chinei în SUA a fost să participe la reuniunea economică a liderilor țărilor din zona Asia – Pacific, reuniune care s-a desfășurat la San Francisco.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...
00:00:52

VIDEO. Palestinienii fug din Khan Younis

Palestinienii și-au părăsit casele din Khan Younis, în Gaza, îndreptându-se spre vest vineri (1 decembrie), după ce luptele dintre Israel și Hamas au reînceput. Avioanele...

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României. VIDEO

România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc - limba transmisă cu dragoste de părinţi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă