”Sper că liderii politici, nu doar prim-miniştrii, vor face tot ce vor putea pentru a-i convinge pe colegii noştri din Parlament să sprijine acest proiect”, a spus Tusk la conferinţa de presă la terminarea summitului european, potrivit agenţiilor EFE şi Reuters. Există un ”mare semn de întrebare” dacă PE va accepta acest pachet de nominalizări, a mai menţionat el.
Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE. Astfel, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.
Donald Tusk a mai precizat că Ursula von der Leyen îi va alege ca vicepreşedinţi ai Comisiei Europene în principal pe olandezul Frans Timmermans, care fost capul de listă al socialiştilor europeni şi candidatul lor la postul de preşedinte al Comisiei – dar a fost respins în principal de Italia şi de statele Grupului de la Vişegrad -, şi pe daneza Margrethe Vestager, care la rândul ei a candidat din partea liberalilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei.
Cât despre preşedinţia Parlamentului European, Tusk a spus că liderii europeni doresc ca aceasta să fie împărţită între socialişti şi populari. O variantă vehiculată este ca germanul Manfred Weber, capul de listă al popularilor europeni propuşi de aceştia pentru preşedinţia Comisiei Europene, şi socialistul bulgar Serghei Stanişev să-şi împartă acest mandat, câte doi ani şi jumătate fiecare.
Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat şi de Parlamentul European printr-un vot cu majoritate simplă.
Pe de altă parte, Donald Tusk, s-a declarat ”absolut sigur” că noua echipă la conducerea instituţiilor UE se va opune oricărei renegocieri a acordului privind Brexitul cu viitorul guvern ce va fi instalat la Londra după demisia premierului Theresa May.