Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

250 de ani de relații de prietenie SUA-Franța

Donald Trump își primește la Casa Albă, cu mult fast, aliatul privilegiat: Emmanuel Macron!

Pentru prima vizită de stat la Washington, ceremonie cu onoruri, președintele american, Donald Trump, a optat pentru primirea -tânărului președinte francez, Emmanuel -Macron. Trump este singurul preşedinte american care în primul an de mandat nu a primit vizita unui şef de stat.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 23.04.2018 - 01:22

 
Casa Albă va celebra, cu mult fast, 250 de ani de prietenie SUA-Franța, transmițând mesajul că acesta este aliatul privilegiat al Administrației Trump. Macron și soția sa, Brigitte, vor cina de două ori cu cuplul prezidențial american.

Prima cină, în seara sosirii la Washington. Cuplul Macron şi soţii Trump vor cina, luni seară, la Mount Vernon, în casa, aflată pe malul râului Potomac din Virginia, a lui George Washington, primul preşedinte american, înainte de serata oficială care va fi organizată marţi la Casa Albă.

Oficialii de la Casa Albă nu au dezvăluit prea multe detalii din ceea ce se presupune a fi „un eveniment spectaculos” în afara faptului că cina se va desfăşura „conform tradiţiei”, cu elemente-surpriză pentru invitaţi.

S-a aflat, pe surse, că la dineul de marţi vor participa, între alţii, Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, şi secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a fost invitat, însă biroul său a anunţat că nu poate participa.

La dineul de marţi găzduit în State Dining Room vor fi prezenţi 150 de oaspeţi și totuși, sfidând tradiţia, Trump nu a invitat niciun membru democrat al Congresului şi niciun jurnalist. Însă  guvernatorul democrat de Louisiana, John Bel Edwards, ar putea fi prezent.

    Cu ce se îmbracă -Melania, cel mai păstrat secret

Organizarea evenimentului îi revine primei doamne, Melania, şi echipei ei, care vor stabili ce se va servi la masă (lui Trump îi plac salatele de varză și prăjiturile cu ciocolată), vinurile, vor decide amplasarea invitaţilor la mese, cine va cânta şi decorul.

Cel mai așteptat moment este cel al apariției Primei Doamne a SUA în cadrul cinei oficiale de marți, când cuplul va păși în North Portico. Se știe că Melania, fost model, este foarte elegantă.

Detaliile cu privire la vestimentația acesteia sunt ținute în cel mai mare secret. Fosta Primă Doamnă, Michelle Obama, promova designeri promițători, nu neapărat celebri.

În ceea ce o privește pe Melania, Trump a refuzat ofertele multor stiliști de a-i crea vestimentația. Se pare, dar nu e sigur, că pentru cina de marți seara, Melanie ar fi acceptat o creație Dior, casă de modă pe care Prima Doamnă o preferă. Ori, poate va fi o creație Herve Pierre, francezul-american care i-a creat ținuta inaugurală ca Primă-Doamnă.

     Se va decide soarta tratatului nuclear -iranian?

Această vizită va reprezenta şi prima intrare pentru Macron în Biroul Oval, unde s-au întâlnit, în noiembrie 2007, George W. Bush și Nicolas Sarkozy.

Este foarte posibil, dat fiind „relația privilegiată”, să fie abordat și subiectul tratatului nuclear cu Iranul, „o bubă” pentru Donald Trump, pentru soluționarea căreia nu are aliați europeni.

Până la 12 mai, Trump va trebui să decidă dacă negocierile cu Parisul, Londra și Berlinul au avansat în sensul dorit de el, acela al amendării tratatului semnat în 2015.

Macron a fost primul dintre aliații europeni care a semnalat că ar fi necesare măsuri mai aspre în ceea ce privește programul nuclear al Iranului. Ceea ce se țintește este scoaterea clauzei din tratat ce permite reluarea treptată a programului nuclear după anul 2025. 

Comentarii

loading...