Senatorul Lindsey Graham a precizat că sancţiunile suplimentare trebuie stabilite înainte ca preşedintele Donald Trump să se întâlnească încă o dată cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Trump a fost criticat pentru că, la summitul de luni, de la Helsinki, nu l-a acuzat deschis pe Putin de implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. În ciuda reacţiilor de dezaprobare – inclusiv din partea propriei formaţiuni, Partidul Republican – liderul de la Casa Albă l-a invitat pe preşedintele rus să facă la toamnă o vizită la Washington.
Graham a insistat că „trebuie lucrat cu Congresul pentru a determina noi sancţiuni, deoarece Putin nu pricepe mesajul”. „Avem nevoie de noi sancţiuni, sancţiuni dure, care să îl ameninţe, şi apoi de o întâlnire cu el”.
Senatorul republican Marco Rubio doreşte să se voteze în Congresul SUA un proiect de lege pe care l-a redactat împreună cu colegul său democrat Chris Van Hollen. Legea numită DETER (acronim pentru Defending Elections from Threats by Establishing Redlines – apărarea alegerilor de ameninţări prin stabilirea unor limite – care are şi sensul de „a descuraja”) ar impune noi sancţiuni dacă serviciile americane de informaţii stabilesc că Rusia s-a amestecat în alegerile din Statele Unite. După părerea lui Rubio, „este incontestabil că ei (ruşii – n. red.) au intervenit şi că vor face la fel în viitor”. Într-o emisiune a televiziunii CNN, preluată de Reuters, el a explicat că dacă se adoptă legea DETER, iar directorul pentru informaţiile naţionale declară că Rusia şi-a repetat acţiunile şi în alegerile din 2018, vor fi aplicate sancţiuni drastice, „astfel încât Putin să ştie, când începe, care este preţul”.
Legea DETER stabileşte că sancţiunile se aplică automat, în 10 zile, oricărei puteri străine, dacă directorul pentru informaţiile naţionale stabileşte în termen de o lună după alegeri că aceasta s-a amestecat în alegerile din SUA. Săptămâna aceasta, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a apreciat că legea este una din măsurile pe care le-ar putea lua Congresul, în zilele următoare, ca reacţie împotriva Rusiei. Potrivit unor surse din Congres ale agenţiei Reuters, industria petrolieră americană face lobby împotriva proiectului de lege, care ar putea afecta investiţiile în Rusia.