15.3 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternațional"Demascarea", "Pina" şi "Ursul", proiectate la TIFF

„Demascarea”, „Pina” şi „Ursul”, proiectate la TIFF

Cinefilii vor putea alege dintr-o sumedenie de filme româneşti, belgiene şi norvegiene.

Lucian Pintilie, Bob Fosse, Peter Weir, Claude Chabrol, Barry Levinson, filme care au marcat apariţia Noului Val românesc şi multe alte filme maghiare, norvegiene, belgiene sau de pe alte meleaguri sunt punctele esenţiale a ceea ce urmează în a doua parte a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

Documentarul lui Nicolae Mărgineanu, „Demascarea” despre Fenomenul Piteşti ar putea fi o bună alegere pentru ziua de miercuri. Tot în această zi, vizitatorii festivalului care au ratat, sâmbătă seară, „Pina” lui Wim Weneder, primesc o a doua şansă pentru a vedea primul film 3D din istoria TIFF-ului, precum şi alte filme, cum ar fi „Ursul” lui Dan Chişu.

„Marfa şi banii”

Ziua de joi aduce pe ecranele festivalului „Marfa şi banii” unul dintre primele filme ale regizorului Cristi Puiu, „Balanţa” lui Lucian Pintilie, sau „Doctorul Moarte”, un film de Barry Levinson, pentru cei care nu au abonament la HBO. Una dintre deliciile zilei va fi „Cabaret”, al lui Bob Fosse, cunoscut şi pentru filmul „All that jazz”.

Tineri regizori români, la Zilele Filmului Românesc

Alte filme care pot fi vizionate în această zi sunt „Despre alte mame”, al regizorilor Tibi Iordan şi Mihai Ionescu, în care membrii unei echipe de filmare care fac un documentar în Gara de Nord sunt, la rândul lor, surprinşi de realitatea pe care vor să o capteze pe peliculă şi ajung să-şi petreacă toată noaptea la poliţie. „Metrobranding” este un documentar al regizorilor Ana Vlad şi Adi Voicu, care aminteşte publicului autohton de obiectele „de firmă” româneşti, cum ar fi salteaua Relaxa sau tenişii de Drăgăşani”, spun organizatorii festivalului.

„La Mulţi Ani”, al francezilor Pierre Etaix şi Jean Claude Carriere sau „Morgen”. Programul primei zile de week-end cuprinde şi două filme româneşti – „Loverboy” al lui Cătălin Mitulescu, în care George Piştereanu, actorul principal din „Eu când vreau să fluier, fluier” (film premiat la Berlin cu Ursul de Argint), joacă rolul unui traficant de carne vie. Cel de-al doilea film românesc este „Principii de viaţă”, al regizorului Constantin Popescu, cu Vlad Ivanov, cunoscut publicului din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Maeştri europeni

„Ceremonia” lui Claude Chabrol (cunoscutul regizor francez care a semnat şi filme precum Violette, Madam Bovary sau Floarea răului) deschid ziua de sâmbătă, când mai pot fi văzute „Dacă bobul nu moare”, al lui Sinişa Dragin, „Drumul de întoarcere”, al lui Peter Weir (Martorul, The Truman Show sau Master and Commander), scurtmetrajul lui Radu Jude, „Filme pentru prieteni”, sau „Kaspar Hauser” al cunoscutului regizor german Werner Herzog, care este unul dintre realizatorii de filme căruia organizatorii TIFF-ului i-au dedicat un loc special anul acesta, în secţiunea 3×3, la care se adaugă proiecţia filmului 3D – „Peştera viselor pierdute” – proiectat duminică.

Jacqueline Bisset, premiu pentru întreaga activitate

Vedeta acestei ediţii aniversare a festivalului este actriţa Jacqueline Bisset, care va primi un premiu special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. În ciuda rezonanţei numelui său, actriţa este de origine britanică şi s-a născut în 1944, în Weybrige. În tinereţe a făcut modelling pentru a-şi întreţine mama bolnavă de scleroză. Această boală a fost şi cauza despărţirii părinţilor săi. Jacqueline a spus despre acest moment din viaţa sa că i-a întărit caracterul. Tot în acea perioadă a început să-şi plătească singură orele de actorie, iar în 1965 a jucat primul său rol în „The Knack and how to get it”. Doar doi ani mai târziu apărea alături de Audrey Hepburn în „Two for the road”. De-a lungul carierei sale, Jacqueline Bisset a jucat atât roluri care i-au fost oferite datorită frumuseţii sale ieşite din comun, dar şi roluri prin care a atras atenţia criticilor şi admiraţia publicului. A jucat în filme precum „The detective” (1968, alături de Frank Sinatra, după ce soţia acestuia, Mia Farrow, a renunţat la rol), „Bullitt” (1968, alături de Steve McQueen), „Airport” (1970, cu Burt Lancaster şi Dean Martin), în seria James Bond, în „Casino Royale” sau în „The deep”, (1977, alături de Nick Nolte).

Jacqueline Bisset a mai apărut în filme alături de actori precum Paul Newman, Sean Connery, Anthony Perkins, Anthony Quinn, Ingrid Bergman sau Shirley MacLaine. De asemenea, regizorii în filmele cărora a jucat mai sunt şi John Huston, Francois Truffaut, Roman Polanski, George Cukor sau Sidney Lumet.

Actriţa nu s-a măritat niciodată deşi a avut parte de câteva relaţii extrem de romantice cu actorul canadian Michael Sarrazin, care a murit în urmă cu o lună, la vârsta de 70 de ani, sau cu cel de origine rusă, Alexander Godunov. Jacqueline Bisset este naşa Angelinei Jolie. La TIFF, actriţa poate fi văzută în filmul lui Claude Chabrol, „Ceremonia” (1995), alături de Isabelle Huppert şi Sandrine Bonnaire.

Retrospectiva Pintilie

Ziua de duminică este o zi Lucian Pintilie, pentru că pot fi văzute, de dimineaţa până seara, aproape toate filmele cunoscutului regizor roman, respectiv „Terminus paradis”, cu Dorina Chiriac, „De ce trag clopotele, Mitică”, „Prea târziu”, „O vară de neuitat”, în care joacă actriţa Kristin Scott Thomas şi care a fost prezentat în 1994 la Cannes, „Tertium Non Datur”, „Reconstituirea”, filmul de debut al lui Lucian Pintilie – „Duminică la ora 6″ – sau „Salonul nr. 6”.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor împrumută peste 1 miliard de lei de la bănci prin două emisiuni de obligațiuni

Ministerul Finanțelor a obținut joi o finanțare de 1,09 miliarde de lei de la bănci, prin două licitații de titluri de stat, cu dobânzi...

Ministrul Mediului lansează ghidul de finanțare pentru „Rabla pentru tractoare,” un program de 500 milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat ordinul care aprobă ghidul de finanțare pentru programul „Rabla pentru tractoare,” cu un buget total de 500 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă