15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalDecizie istorică luată de SUA în privința Sudanului

Decizie istorică luată de SUA în privința Sudanului

“SUA şi Sudanul au decis să angajeze procesul vizând schimbul de ambasadori după 23 de ani”, a precizat el într-un comunicat.

“Această decizie este un pas înainte important în întărirea relaţiilor bilaterale americano-sudaneze, în special într-un moment în care guvernul de tranziţie condus de un civil aplică ample reforme”, a adăugat el.

Prim-ministrul acestui guvern, Abdallah Hamdok, a fost primit miercuri la Departamentul de Stat de către unul dintre adjuncţii lui Mike Pompeo. Este o vizită oficială istorică pentru un şef de stat sau de guvern sudanez la Washington, prima din 1985. Relaţiile s-au deteriorat apoi în anii regimului preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, înlăturat în primăvară sub presiunea străzii.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice David Hale, numărul trei al diplomaţiei americane, l-a “felicitat pe prim-ministrul Hamdok” şi “a exprimat susţinerea fără fisură a SUA pentru tranziţia democratică sudaneză”, potrivit unui alt comunicat.

El a făcut apel şi la finalizarea înfiinţării de instituţii de tranziţie.

Sudanul a fost clasificat drept “stat care susţine terorismul” de la începutul anilor ’90, când Omar Hassan al-Bashir l-a primit pe Osama bin Laden.

Sudanul cere să fie retrasă de pe această listă neagră, care afectează investiţiile şi complică relansarea economică a ţării.

Guvernul american a anunţat recent că este gata să întoarcă această pagină dacă Sudanul realizează progrese suficiente, subliniind totuşi că procesul va dura un anumit timp.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă