17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalDe neratat: Rabbit Hole

De neratat: Rabbit Hole

Un nou spectacol realizat de regizoarea Mariana Cămărăşan şi scenografa Alexandra Penciuc, un spectacol care dovedeşte, din nou, că există foarte mulţi tineri actori valoroşi este cu siguranţă unul dintre cele mai importante spectacole ale anului.

Piesa „Rabbit Hole” a unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi americani contemporani, David Linsday-Abaire, a primit în 2007 Premiul Pullizer. Montarea new-yorkeză a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă la Tony Awards, iar actriţa din rolul principal, Cyntia Nixon, a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Linsday-Abaire este şi autorul scenariului pentru filmul omonim, o producţie care a putut deja să fie vizionată la câteva festivaluri importante. Produs de Nicole Kidman, filmul a fost şi nominalizat la Oscarurile din 2011, la categoria cea mai bună actriţă în rol principal. Interpreta nominalizată este, desigur, chiar Nicole Kidman. Însă până la apariţia şi pe ecranele româneşti a filmului, regizat de John Cameron Mitchel, aveţi ocazia să vedeţi în acelaşi rol o actriţă româncă tânără, Cătălina Moga, în cel mai recent spectacol de la Teatrul Act.

De altfel, ca şi în cazul celorlalte spectacole montate de regizoarea Mariana Cămărăşan şi scenografa Alexandra Penciuc, toţi interpreţii merită felicitaţi pentru prestaţiile lor. De la apariţia lor în atenţia publicului, atunci când încă nu îşi terminaseră studiile, spectacolele celor două s-au remarcat în primul rând prin prestaţiile foarte bune ale actorilor. Cristina Casian, interpreta din „Amalia respiră adânc” a primit premiul Uniter în 2008 pentru debut. Spectacolul lor de licenţă „Cui i-e frică de Virginia Woolf” făcut la Studioul Cassandra a fost apoi preluat de Teatrul Act şi, mai nou, Teatrul Nottara. Realizat cu actori debutanţi la vremea respectivă, acest spectacol este cu atât mai remarcabil cu cât vârsta personajelor este foarte importantă în dificila piesă a lui Albee. Iar asta nu se simte deloc ca un minus în spectacolul realizat de echipa Cămărăşan – Penciuc. Chiar şi pentru cei mai cârcotaşi sau conservatori, mai toate producţiile celor două demonstrează că există actori foarte buni şi printre cei foarte tineri. Trebuie doar să li se dea posibilitatea să se afirme. Şi, poate şi din partea spectatorilor – mai ales aceia pentru care cunoştinţele despre teatrul şi filmul românesc se rezumă la producţiile din anii ’60-’80 care sunt redifuzate zi de zi la televiziuni – ar mai fi nevoie şi de ceva diponibilitate, curiozitate etc.

„Rabbit Hole” este povestea încercării de întoarcere la normalitate a unei familii care a trecut printr-o tragedie. După moartea fiului lor de 4 ani, un eveniment fără vinovaţi şi fără sens, doi soţi încearcă să regăsească puterea de a-şi continua viaţa. Nici refugiul în credinţă, în şedinţe de terapie, nici familia sau prietenii, nici renunţarea la lucrurile care i-au aparţinut copilului nu-i pot ajuta să-şi aline durerea. Rămâne o singură întrebare: „Trece vreodată?”. Dar asta, chiar şi la final, rămâne ca cei doi soţi să o descopere singuri. E doar firul principal al poveştii din noul spectacol de la ACT, un spectacol în care pe lângă tinerii Cătălina Moga, Emil Măndănac, Nicoleta Lefter, Cosmin Panaite apare şi Emilia Dobrin. Şi chiar dacă numele primilor poate nu vă spun mare lucru, nu rataţi „Rabbit Hole”, pentru că este unul dintre cele mai reuşite spectacole ale acestui sfârşit de stagiune.

Rabbit Hole
1h 20min.
de: David Lindsay-Abaire.
un spectacol de: Alexandra Penciuc şi Mariana Cămărăşan.
video: Alexandru Iureş.
cu: Emilia Dobrin, Cătălina Moga, Emil Măndănac, Nicoleta Lefter, Cosmin Panaite.
Teatrul Act – preţ bilet: 30 lei, 20 lei (redus).

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă