13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalDave Salmoni, „prietenul“ celor mai teribile animale sălbatice

Dave Salmoni, „prietenul“ celor mai teribile animale sălbatice

După ce a fost gazda unor emisiuni care au îngrozit telespectatorii precum „În mijlocul leilor“, „Natura sălbatică“, „Prada prădătorului“, „Trăind cu tigrii“ şi „În vizuina leului“, de pe Animal Planet, celebrul zoolog, dresor şi prezentator TV, Dave Salmoni, s-a mutat la Discovery Channel cu o nouă emisiune, „Misterul insulelor ucigaşe“, călătorind în cele mai periculoase insule din lume, căutând să-i întâlnească pe cei mai de temut locuitori ai acestora. Noua emisiune a avut premiera chiar ieri seară pe Discovery Channel, când a fost difuzat primul episod.

De la liliacul-vampir și rechinul cap-de-ciocan uriaș până la balena ucigașă și urșii grizzly, Dave se apropie cât se poate de mult de unii dintre cei mai periculoși prădători din lume. Într-o formulă inedită care combină imaginile superbe ale unui documentar despre istoria naturii cu incredibile elemente de investigație, Dave joacă rolul unui detectiv care își propune să descifreze unele dintre cele mai mari mistere ale celor mai renumiți prădători.

Emisiunea combină experienţa deosebită a lui Dave Salmoni în domeniul animalelor sălbatice, cu măiestria unora dintre cei mai buni realizatori de documentare. Tehnicile de supravieţuire ale lui Dave vor fi puse la grea încercare, în timp ce el va dezvălui mecanismele ascunse şi atât de complexe ale naturii, explorând zone necunoscute şi dezvăluind peisaje uluitoare.

În primul episod, de pildă, intitulat “Rangiroa – Insula rechinilor”, Dave Salmoni a ajuns pe o insulă îndepărtată din inima Pacificului de Sud, încercând să descifreze un mare mister. Rangiroa ar trebui să fie un adevărat paradis insular, însă și-a câștigat o reputație de temut, fiind supranumită ”capitala mondială a rechinilor”. Există aici mii de rechini ucigași: rechini de recif cu înotătoare negre, rechini-tigru, rechini cenușii de recif sau rechini cap-de-ciocan uriași. De obicei, astfel de prădători de top se găsesc în același loc doar în număr mic, însă aici, în mijlocul unui ocean adesea des­cris ca un deșert marin, toți par să se adune în grupuri incredibil de mari. Dave își propune să afle cum reușește o singură insulă să susțină atât de mulți rechini și ce anume îi atrage aici. În plus, pe parcursul cercetărilor sale în zonă, se întâlnește, uneori de la foarte mică distanță, cu acești prădători marini.

 

Un îndrăgostit de sălbăticie

 

Dave Salmoni în vârstă de 38 de ani este specialist în prădători de talie mare. În 2012, Salmoni a prezentat o serie în șase părți pe Animal Planet, “Frontier Earth Presented by Walmart”, în care i-a purtat pe telespectatori prin cele mai mari ecosisteme ale lumii, dezvăluind detalii despre cele mai enigmatice animale.

În seria din 2011, “World’s Deadliest Towns”, Salmoni a pășit pe granița fină dintre lumea umană și cea sălbatică, a naturii, pentru a explora echilibrul fragil, pe cale de dispariție, în care funcționează cele două. Călătorind prin trei zone de tranziție foarte periculoase, Salmoni și-a riscat viața ca să încerce să înțeleagă de ce animalele sălbatice și oamenii ajung să se implice în conflicte mortale.

Salmoni este zoolog, un nume recunoscut în lumea dresajului de animale, prezentator TV și producător, având propria companie, Triosphere, cu sediul în Africa de Sud. A reușit să combine cu succes toate aceste domenii datorită unui numitor comun foarte puternic: dragostea lui pentru animale. Salmoni a fost inclus în 2008 de revista Cosmopolitan pe lista “Fun and Fearless Males” (Bărbați amuzanți și neînfricați) și considerat în 2009 de revista People drept unul dintre cei mai sexy burlaci din lume. A prezentat seria ABC Expedition Impossible, în 2011.

Născut și crescut în Sarnia, în Ontario, Salmoni a trăit dintotdeauna înconjurat de animale sălbatice. S-a aventurat de unul singur în sălbăticia Canadei la vârsta de 7 ani, căci nu era deloc străin de lumea naturii și de speciile sălbatice. Își împodobea pereții cu imagini cu feline mari și era el însuși mândrul proprietar al mai multor animale de companie, printre care câini, pisici și hamsteri, așa încât se poate spune că și-a găsit din copilărie o pasiune în viață.

Salmoni s-a dedicat din tot sufletul acestei pasiuni, iar mama lui, antrenoare de patinaj artistic de competiție, și tatăl lui, inginer chimist, i-au încurajat dragostea pentru sălbăticie. Salmoni a studiat zoologia la Laurentian University din Sudbury, în Ontario, unde subiectul tezei sale de licență a fost hibernarea urșilor negri din Canada. În timpul studiilor universitare, Salmoni și-a luat atestatul ca specialist în imobilizarea chimică a speciilor sălbatice, a lucrat la un proiect de relocare a elanilor, apoi la un centru de recenzare a cerbilor și căprioarelor, pentru Ministerul Resurselor Naturale.

În 1998, Salmoni și-a început ucenicia ca dresor de animale, în Parcul Zoologic Bowmanville de lângă Toronto, unul dintre cei mai mari furnizori din lume de animale dresate de om. Salmoni s-a concentrat pe lucrul cu felinele mari, dar a mai dresat și alți prădători. În acea perioadă a fost atacat pentru prima dată – de Bongo, un leu african adult. Deși Dave îl cunoștea de câteva luni deoarece lucrase îndeaproape cu el, felina de peste 230 kg în greutate și-a arătat agresivitatea și simțul de proprietate asupra unei bucăți de covor pe care Salmoni o folosea în timpul antrenamentului, demonstrând că animalele sălbatice rămân cu adevărat sălbatice. Salmoni a trecut cu bine peste atac și, respectând uriașa felină, a continuat să lucreze cu ea, considerând că a învățat el însuși una dintre cele mai valoroase lecții de viață: felina lângă care te simți cel mai în siguranță este cea mai periculoasă, iar un dresor adevărat nu trebuie să își piardă concentrarea nici o clipă.

La începutul lui 2000, Salmoni a primit o șansă unică: i s-a propus să fie prima persoană care călătorea în Africa împreună cu doi tigri de Bengal, crescuți în captivitate, ca să-i învețe cum să vâneze și să supraviețuiască în sălbăticie. Salmoni și-a combinat atunci experiența de zoolog și de trainer ca să-și atingă obiectivele legate de protejarea mediului, descrise pe larg în seria “Trăind cu leii” . După această experiență, el a mai rămas trei luni printre leii din Africa, în încercarea de a demonstra că oamenii și leii pot coexista pașnic în aceleași zone. Întreaga perioadă a fost prezentată în serialul “În vizuina leului”.

În ultimii ani, Salmoni și-a dezvoltat cariera de prezentator și producător TV, înființându-și propria companie de producție, Triosphere, specializată în filmări pe teme de istorie naturală.

În timpul liber, lui Salmoni îi place să stea la cabana familiei, din Ontario, mereu înconjurat de animale sălbatice. Este un mare iubitor al vieții în aer liber, îi place sportul și adoră să construiască tot felul de lucruri. În afară de Canada, țara lui natală, Salmoni iubește Parcul Național Yellowstone și Africa de Sud, unde a trăit timp de cinci ani.    

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă