23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalCum este omagiată Maria Tănase

Cum este omagiată Maria Tănase

Teatrul de Stat din Constanţa o omagiază pe Maria Tănase. Primul dintre spectacolele care vor fi prezentat publicului constănţean va avea loc mâine, 13 decembrie,  ora 19.00. Este vorba despre „ Sub Zodia Mariei”, eveniment cultural ce îi are ca protagonişti pe Maria Gheorghiu şi Eusebiu Ştefănescu. Invitaţi speciali vor fi actriţa Adriana Trandafir şi pianistul Radu Graţianu.

Sâmbătă, 14 decembrie, tot de la ora 19.00,  va fi prezentat „Cântec de leagăn”, un video poem teatral despre Maria Tănase cu Mirela Pană, în regia lui Carmen Lidia Vidu. La pian va fi George Călin.

Spectacolele dedicate memoriei marii interprete de muzică populară românească se vor încheia duminică, 15 decembrie, cu reprezentaţia „Maria Tănase” care va începe tot de la ora 19.00. Îşi vor da concursul actorii Florina Stănculeţ, Iulian Enache, Marian Adochiţei, Paula Prodan, Liliana Bărăscu, Remus Archip, Alice Safta, Cosmin Mihale, Ionuţ Alexandru, Alexandru Ologu, Izabela Bumbac, Georgiana Bumbac, Iulia Fanache. Regia şi coregrafia sunt semnate de Călin Hanţiu, iar scenografia îi aparţine lui Ovidiu Pascal.

“Pasărea măiastră” urcă pe scenă

Pe parcursul serii, spectatorii vor avea prilejul de a asculta cântece originale ale Mariei Tănase. “Spectacolul spune fascinanta poveste a vieţii unei mari Marii, care a ştiut să ducă în lume frumuseţea cântecului popular românesc. Spectacolul de teatru-dans creat de coregraful Călin Hanţiu, inspirat de cântecele Mariei Tanase, aduce, prin  expresivitatea dansului, momentele importante din biografia celei supranumite “Pasărea măiastră”: debutul la celebrul Teatru “Carabus” al lui Constantin Tanase, povestea de prietenie şi iubire cu Constantin Brâncuşi, prezenţa la Expoziţia Universală de la New York , dar şi lumea plină de farmec şi pitoresc a Bucureştiului interbelic. Coloana sonoră cuprinde 18 cîntece, în interpretarea Mariei Tanase”, menţionează secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian.   

Ritmuri vieneze la Casa de Cultură

Iubitorii de teatru şi muzică sunt invitaţi în a doua parte a lunii decembrie şi la Casa de Cultură. Vineri, 13 decembrie, începând cu ora 19.00, în sala mare de spectacole va avea loc “Regal vienez”, un concert extraordinar de Crăciun, cu Eastern Royal Orchestra. Biletele sunt puse la vânzare la preţul de 100 şi 120 de lei. Directorul instituţiei de cultură, Gheorghe Ungureanu, anunţă că pentru 50 de pensionari, elevi şi studenţi, se oferă un bilet de 120 de lei la două persoane. Ofertă specială la achiziţionarea unui bilet este şi pentru piesa de teatru “Bădăranii”, de Carlo Goldoni, programată pentru 16 decembrie, ora 19.00. Biletele se pot cumpăra cu 70, 80 şi 100 de lei. Cu biletul de 100 de lei, 50 de pensionari, elevi şi studenţi pot intra doi pe un loc.

Se pregătesc spectacolele începutului de an

Surprize plăcute pentru constănţeni sunt pregătite încă de pe acum şi pentru anul viitor. Dintre acestea amintim premiera “Micul infern” a Teatrului Naţional din Bucureşti, programată pentru 3 februarie, iar pe 1 martie 2014 trupa “Holograf” va urca pe scenă pentru concertul “Roua dimineţii”. 

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă