10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaScenariile pe care americanii cred că le consideră Rusia pentru invazia din...

Scenariile pe care americanii cred că le consideră Rusia pentru invazia din Ucraina

SUA consideră că Rusia a decis să invadeze Ucraina în câteva zile, a arătat secretarul de stat american Antony Blinken în fața Organizației Națiunilor Unite (ONU) potrivit Axios.

La Consiliului de Securitate al ONU, Blinken a arătat că informațiile americane indică faptul că Rusia a masat acum peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei și se pregătește să lanseze o invazie la scară largă care implică trupe terestre, avioane și nave „în zilele următoare”, care ar putea viza capitala, Kiev.

Scenariile pe care Blinken spune că le consideră Rusia:

  • Aceasta ar putea implica un „eveniment violent” precipitat de Rusia sau „o acuzație scandaloasă” împotriva Ucrainei, a spus Blinken.
  • El a citat posibilitatea unui „așa-zis atentat terorist inventat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone înscenată împotriva civililor sau chiar un atac real cu arme chimice”.
  • „Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu ușurință”, a spus Blinken.

Alte scenarii ale invaziei pregătite de Rusia în Ucraina

Întâlniri de urgență cu scop fals ale Rusiei, invocate de secretarul de stat american:

  • „Guvernul va emite proclamații care declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetățenii ruși sau etnicii ruși din Ucraina”, așa cum a făcut Moscova în Georgia în 2008, a spus Blinken.
  • El a spus că mass-media rusă va lucra pentru a mări indignarea în rândul populației și a început deja să facă acest lucru.

În al treilea rând, atacul va începe cu rachete lansate și bombardamente ruse în toată Ucraina, comunicații blocate și atacuri cibernetice menite să închidă „instituțiile cheie ucrainene”, a spus Blinken, citat de HotNews.

Iată cum vede secretarul de stat american această tactică a Rusiei:

  • „După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte care au fost deja identificate și trasate în planuri detaliate”, inclusiv Kievul.

Blinken a recunoscut că unii s-ar putea îndoi de afirmațiile SUA, din cauza eșecurilor din trecut, dar a insistat că dovezile în acest caz sunt clare.

„Dacă Rusia nu invadează, vom fi uşuraţi că Rusia şi-a schimbat cursul şi a dovedit că predicţiile noastre sunt greşite”, a spus Blinken. (Axios)

Un videoclip generat grafic pe calculator ca pretext de război și neîncrederea unei părți a mass-meadia

SUA au susținut săptămâna trecută că Rusia complotează să organizeze un atac fals și să filmeze un videoclip de propagandă sângeros al Ucrainei, ca pretext pentru o invazie. Clipul ar oferi armatei ucrainene -și, prin extensie, aliațiilor NATO – un pretext pentru un atac asupra oamenilor vorbitori de limbă rusă.

Dar, în timp ce guvernul SUA a desecretizat informațiile despre presupusul complot săptămâna trecută, nu a împărtășit nicio dovadă a acestuia cu publicul. Într-un schimb aprins săptămâna trecută, jurnaliştii au cerut dovezi care să susţină afirmaţia, un reporter acuzând Departamentul de Stat că a virat în „teritoriul Alex Jones (n.r, teoria conspirației)”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a răspuns că guvernul are încredere în serviciile de informații, dar nu a spus dacă SUA au văzut vreun astfel de videoclip, spune CNN.

America susține pe toate canalele că o invazie este tot mai posibilă / Ton mai moderat al liderilor occidentali

Citește și:

SUA și-a închis ambasada din Kiev. Diplomații americani, relocați la Lvov

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă