19.5 C
București
duminică, 11 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

UPDATE, ora 12:43:Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, conform ultimului raport despre războiul din Ucraina publicat de ministerul britanic al Apărării, după ce armata lui Putin a capturat cea mai mare parte a oraşului Liman, situat în nordul regiunii Doneţk.

Liman este un oraş strategic, fiind un important nod feroviar, care permite accesul la mai multe poduri rutiere şi de cale ferată peste râul Siverski Doneţ.

În prezent, principalul efort al Moscovei se concentrează asupra pungii create de trupele ruse în jurul oraşului Severodoneţk, pe care încearcă să îl înconjoare complet.

UPDATE, ora 08:34: Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.

” Invitaţia există. Uşa mea este deschisă şi, de asemenea, voi continua să bat la uşa Federaţiei Ruse”, a declarat Karim Khan.

„Dacă există acuzaţii din partea Federaţiei Ruse, dacă există informaţii pe care le deţin, dacă îşi desfăşoară propriile investigaţii sau urmăriri penale sau dacă au informaţii relevante, vă rugăm să ni le împărtăşiţi”, a adăugat el.

Avocatul britanic a insistat, de asemenea, că cei vinovaţi de crime de război ar putea fi aduşi în faţa justiţiei, deşi a refuzat să spună dacă preşedintele Vladimir Putin s-ar putea număra, într-o bună zi, printre suspecţi.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicţia Curţii şi colaborează cu parchetul în investigarea posibilelor crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul său.

Procurorul CPI a anunţat la patru zile după invazia rusă o anchetă asupra situaţiei din Ucraina, care de atunci a primit undă verde de la zeci de state părţi la CPI. Cu toate acestea, Rusia susţine că acuzaţiile de crime de război sunt false, iar preşedintele Putin a justificat invazia afirmând că în estul Ucrainei are loc un genocid al populaţiei vorbitoare de limbă rusă.”Dacă cineva face astfel de acuzaţii, atunci cooperează, împărtăşeşte informaţiile”, a remarcat Karim Khan.

Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continuă să bombardeze țara vecină, transmite dpa.

Dacă Berlinul nu opreşte complet fluxul de gaz rusesc, ar trebui cel puţin să reducă semnificativ cantitatea, potrivit furnizorului de stat ucrainean Naftogaz şi operatorului statal de reţea.

Gazoductul Nord Stream 1 este cea mai importantă conductă ce transportă gaz rusesc în Germania, amintește Agerpres.Gazoductul trece prin Marea Baltică şi asigură aprovizionarea cu gaze către Europa, a declarat director general al operatorului sistemului de transport de gaze din Ucraina, Serhii Makohon.

„Vedem însă cum Rusia încalcă complet aceste principii”. El a spus că, prin urmare, solicită ministerului economiei şi tehnologiei din Germania şi agenţiei federale de reţea să suspende sau cel puţin să limiteze drastic livrările.

Citește și:

ZIUA A 93-A DE RĂZBOOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă