21.5 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 470: Zelenski se declară șocat de "eșecul" ONU...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 470: Zelenski se declară șocat de “eșecul” ONU și al Crucii Roșii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat şocat de ceea ce el consideră că este un eşec al Naţiunilor Unite şi al Crucii Roşii de a ajuta după distrugerea barajului de la Kahovka, în timp ce premierul său a cerut ajutor din partea agenţiilor internaţionale.

Deşi catastrofa a avut loc cu multe ore în urmă, “ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski pentru ziarele germane Bild şi Die Welt, dar şi pentru Politico. “Nu am primit niciun răspuns. Sunt şocat”, a declarat preşedintele ucrainean.

Premierul Denîs Şmîhal a îndemnat organizaţiile umanitare internaţionale să ofere asistenţă urgentă. “Ocupanţii ruşi nu fac nici măcar un efort pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, i-au lăsat să piară”, a declarat Denîs Şmîhal vorbind în limba engleză într-un videoclip postat pe Telegram.

“Facem apel la voi să vă ocupaţi de evacuarea oamenilor de pe teritoriul regiunii Herson ocupat de Rusia. Trebuie să salvăm vieţile oamenilor pe care ocupanţii i-au condamnat la moarte”, a spus premierul ucrainean.

În interviul său, Zelenski a declarat că soldaţii ruşi trăgeau de la distanţă în timp ce încercările de salvare erau în desfăşurare. “De îndată ce echipele noastre încearcă să îi salveze, se trage asupra lor”, a declarat el, potrivit sursei citate.

Ulterior, Zelenski a declarat pe Telegram că a vorbit cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre situaţia de mediu şi umanitară din regiunea Herson. “Am expus nevoile generale ale Ucrainei pentru a face faţă dezastrului. Şi am discutat despre posibilitatea de a implica mecanismele internaţionale pentru a investiga cauzele sale”, a declarat preşedintele ucrainean. “Şi am discutat despre posibilitatea ca AIEA (organismul de supraveghere nucleară al ONU) şi (şeful său) Rafael Grossi să consolideze controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie”, a mai spus el.

Citește și:

A 469-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

“Te omor acu, că mă dau jos!” Scene șocante într-un autobuz din Cluj

Calatoare:  La o parte!Individ: Te omor acu, că mă dau jos. ...

Riscurile mai puțin cunoscute ale consumului de orez

1. Sindromul metabolicSindromul metabolic este o colecție de afecțiuni care, atunci când apar împreună, cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral...

FOTO. Incendiu uriaș în staţia CFR Bucureşti Basarab

CFR Călători informează că nu a fost găsită nicio persoană rănită în urma incendiului produs miercuri la două vagoane dezafectate din staţia Bucureşti Basarab. "Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies