9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 207. Centrala de la Zaporojie a fost reconectată...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 207. Centrala de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina

Centrala nuclearoelectrică de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina, a anunțat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Reconectarea a fost posibilă după ce ucrainenii au reparat o linie de înaltă tensiune de 750 kV. Existau patru asemenea linii, toate fiind avariate de bombardamente. Acum, alimentarea cu energie face posibilă răcirea reactoarelor şi menținerea altor funcţii de siguranţă.

Acum șase zile, reactorul 6, ultimul grup de la Zaporojie rămas în funcțiune, fusese oprit de ucraineni. Decizia fusese luată de Energoatom, operatorul de energie nucleară al Ucrainei. Anterior, la 6 septembrie 2022, o explozie puternică fusese semnalată în zona obiectivului nuclear.

Rețeaua electrică din Ucraina este puternic afectată de bombardamente

Centrala se află în orașul Energodar (Enerhodar) din ținutul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Având o capacitate de  6 GW, ea este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Din luna martie 2022, centrala a fost ocupată de militari ai Rusiei. Rusia și-a adus și specialiști proprii, dar și personalul ucrainean al centralei a fost menținut, notează presa occidentală. Guvernul de la Kiev a semnalat că specialiștii ucraineni sunt practic prizonierii rușilor.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 206: Macron condamnă atrocitățile din Izium

A 204-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...

Protest al sindicaliștilor din Energie în fața Ministerului Muncii: Lucrătorii din domeniul nuclear, afectați de noua Lege a pensiilor

Sindicaliștii solicită revenirea la condițiile anterioare de pensionare, reglementate până în septembrie 2024 Sindicaliștii din Energie, afiliați Federației Sindicatelor Energetica și Blocului Național Sindical, protestează...
Ultima oră
Pe aceeași temă