UPDATE 18:20 Nici Rusia, nici Ucraina nu au părut să întrerupă atacurile din sud, chiar dacă au continuat discuțiile pentru a permite inspectorilor internaționali să viziteze centrala electrică din Zaporizhzhia.
Barajele de artilerie de-a lungul unei secțiuni a liniei frontului în apropierea unei centrale nucleare în pericol din sudul Ucrainei au lovit orașe, depozite de muniție și o bază militară rusă în lupte intense peste noapte, au declarat oficialii ucraineni duminică.
Luptele de-a lungul frontului de sud au sugerat că niciuna dintre părți nu a întrerupt ostilitățile, chiar și pe fondul unor negocieri complexe pentru a permite unei echipe de oameni de știință de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică să viziteze centrala nucleară Zaporizhzhia, care a fost avariată în mod repetat de recentul bombardament. Uzina este controlată de armata rusă, dar operată de ingineri ucraineni.
I.A.E.A. a spus duminică că discuțiile sunt în desfășurare cu scopul de a trimite o echipă la uzină „în următoarele zile”, menționând că cel mai recent bombardament „a subliniat încă o dată riscul unui potențial accident nuclear”.
Echipa va evalua deteriorarea fizică a uzinei, va determina dacă sistemele de siguranță și securitate principale și de rezervă sunt funcționale și va evalua condițiile de muncă ale personalului, I.A.E.A. a spus într-o declarație.
Forțele ruse au tras noaptea cu artilerie cu rachete și obuziere în orașul Nikopol, controlat de Ucraina, vizavi de fabrica de pe malul opus al râului Nipro, care desparte cele două armate din zonă, a declarat un oficial militar local, Valentin Reznichenko.
Loviturile cu rachete au afectat mai multe case și mașini și au întrerupt electricitatea pentru 1.500 de locuitori, a spus el într-o postare pe rețeaua de socializare Telegram.
Într-un atac separat asupra orașului, elicopterele rusești au tras cu rachete, potrivit armatei ucrainene, care a raportat pagube la o casă, dar fără victime.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale aeriene au lovit atelierele ucrainene unde elicopterele erau reparate în regiunea Zaporizka din jur, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti.
Obuzele de artilerie au lovit deja centrala nucleară Zaporizhzhia, distrugând echipamentele auxiliare și liniile electrice, dar nu și reactoarele. Grevele – pentru care fiecare parte o acuză pe cealaltă – au stârnit temeri cu privire la o eliberare de radiații dacă luptele vor continua în această zonă, o întindere de câmpuri agricole de-a lungul malurilor Niproului.
După ce s-au luptat săptămâna trecută întreruperea unei linii electrice de înaltă tensiune, operatorii din sălile de control au implementat proceduri de urgență pentru a răci miezurile reactorului cu pompe alimentate de generatoare diesel. Linia electrică a fost reparată de atunci.
În semn de îngrijorare crescândă cu privire la o posibilă eliberare de radiații într-o țară încă bântuită de dezastrul de la Cernobîl din 1986, un oficial ucrainean a anunțat sâmbătă că guvernul va distribui un medicament, iodură de potasiu, care poate proteja împotriva unor otrăviri cu radiații, oamenilor din interior. 35 de mile de uzină.
Angajații uzinei și experții externi spun că o lovitură de artilerie nu ar pătrunde în betonul armat cu grosimea de un metri al vaselor de izolare peste șase reactoare ale amplasamentului, dar ar putea deteriora echipamentele complexe de susținere a reactoarelor sau ar putea provoca incendii care ar putea scăpa de sub control. Loviturile artileriei ar putea încălca și containerele mai puțin robuste folosite pentru depozitarea combustibilului nuclear uzat.
Forțele ucrainene au raportat, de asemenea, că au lovit ținte în spatele liniilor rusești în zonele ocupate din sudul Ucrainei. Armata ucraineană a susținut că a lovit două depozite de muniții rusești în provincia Herson. Recuperarea orașului Herson este un obiectiv al contraofensivei ucrainene planificate de mult în sud, unde centrala nucleară, folosită ca fortăreață de armata rusă, este un potențial obstacol în calea progreselor ucrainene.
Pe malul de est al Niproului, o explozie masivă duminică dimineața a zguduit geamurile și a provocat ploaia de tencuială din tavanul orașului Melitopol, controlat de Rusia, potrivit primarului ucrainean în exil al orașului, Ivan Fedorov.
Domnul Fedorov a spus că explozia a distrus „una dintre cele mai mari baze militare inamice”, deși afirmația nu a putut fi verificată. Baza, a spus el, fusese amenajată pe terenul unui complex de fabrici.
Melitopol este un centru de activitate al sabotorilor ucraineni, cunoscuți sub numele de partizani. Nu a fost imediat clar dacă explozia a fost rezultatul unui atac partizan sau al unei lovituri la distanță lungă din teritoriul controlat de Ucraina, de cealaltă parte a liniei frontului.
Agențiile de presă de stat ruse au declarat că Ucraina a tras din Sistemul de artilerie cu rachete de mare mobilitate, un sistem de rachete de precizie furnizat Ucrainei de mai multe țări NATO și folosit pentru a lovi ținte aflate mult în spatele liniilor frontului Rusiei. RIA Novosti a spus că greva a lovit o fabrică abandonată și nu au fost victime. De asemenea, aceste afirmații nu au putut fi verificate.
Tancuri rusești fac explozie în regiunea Donețk, pe care Rusia vrea s-o anexeze sub masca unor așa-zise referendumuri în care localnicii să ceară „unirea”.
Imagini și înregistrări video postate de ucraineni pe internet arată tancuri și alte vehicule blindate care sunt distruse de explozii. Două mașini de luptă ale infanteriei model BMP-3 au fost distruse după ce, aparent, au trecut peste mine.
Interesant este faptul că exploziile s-au produs în regiunea Donețk, mai precis lângă localitatea Vuhledar. Orașul Vuhledar este la nord de Mariupol. Acest lucru arată, pe de o parte, că rușii nu controlează zona, din moment ce încă mai avansează cu blindatele.
Soldați și tancuri rusești poartă lupte în zone unde, teoretic, nu mai sunt militari ucraineni
Pe de altă parte, incidentele arată că Ucraina are încă militari în zonele separatiste, întrucât aceste mine pot fi îngropate doar de militari.
Anterior, ucrainenii prezentau tancuri rusești distruse în urma atacurilor cu drone.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!