13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLIVE TEXT. Război în Ucraina. A șaptea zi de conflict. Se anunță...

LIVE TEXT. Război în Ucraina. A șaptea zi de conflict. Se anunță noi negocieri de pace

Război în Ucraina. A șaptea zi de conflict. Armata rusă încearcă în continuare să pătrundă și să cucerească în marile orașe. Sunt bombardamente puternice la Kiev și Harkov. Ce se va întâmpla azi? Se reiau negocierile de pace. A doua rundă. Între timp, Ucraina se află sub asediu.

Război în Ucraina a șaptea zi
Harta invaziei rusești. Sura: The Sun

A trecut o săptămână de război. 7 zile care vor fi scrijelite cu sânge în cărțile de istorie. Sângele nevinovat a mii de oameni – bărbați, femei și copii – care nu și-au dorit decât un singur lucru: să trăiască în libertate. O libertate de secol XXI, așa cum o cunoaștem cu toții. Acum le vâjâie bombele pe la urechi. Se trezesc din som în sunetul sinistru al sirenelor care anunță un nou atac aerian.

CITEȘTE ȘI:

PRIMA ZI DE CONFLICT

A DOUA ZI DE CONFLICT

A TREIA ZI DE CONFLICT

A PATRA ZI DE CONFLICT

A CINCEA ZI DE CONFLICT

A ȘASEA ZI DE CONFLICT

Război în Ucraina a șaptea zi
Blocuri de locuințe bombardate în orașul Borodyanka.

Nu mai au locuințe. Nu mai au școli. Nu mai au grădinițe. Nu mai au spitale. Leagănele și toboganele din parc sunt culcate la pământ sub moloz, betoane și cărămizi. Nu mai au mâncare, nu au unde să se ascundă și unde să fugă.

UPDAYE, ora 19:15. Ucrainenii au declarat miercuri că se luptă în portul Herson, primul oraș important pe care Rusia a pretins că l-a capturat. Bombardarea Harkovului, un oraș din est de 1,5 milioane de locuitori, a lăsat centrul său un pustiu de clădiri ruinate și moloz.

După aproape o săptămână, Rusia încă nu și-a atins obiectivul de a răsturna guvernul Ucrainei, dar, potrivit serviciului de urgență ucrainean, a ucis peste 2.000 de civili și a distrus spitale, grădinițe și case.

După un atac aerian de miercuri dimineață, acoperișul unei clădiri de poliție din centrul Harkivului s-a prăbușit în timp ce era cuprins de flăcări. Autoritățile au declarat că 21 de persoane au fost ucise în urma bombardamentelor și a loviturilor aeriene în oraș în ultimele 24 de ore și încă patru miercuri dimineață.

UPDATE, ora 16.30. Portugalia trimite 174 de soldați în România. Tot în România, localităţile din zona braţului Chilia vor fi aprovizionate cu o cursă specială după interzicerea navigaţiei pe sectorul românesc al acestui braţ al Dunării. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pune la dispoziţie microbuze pentru transportul persoanelor care nu se mai pot deplasa cu ambarcaţiunile.

UPDATE, ora 16.25. Peste 50 de zboruri de repatriere sunt anunțate, până la acest moment, pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București. Acestea sunt programate pentru perioada 2-13 martie a.c. și au ca destinație Atena, New Delhi, Cairo, Mumbai, Istanbul, Casablanca, Medina, Kuweit, Hindon, Lisabona, Amman și Tbilisi. Precizăm că programul se actualizează permanent și noi curse pot fi adăugate.

Pentru data de azi, 2 martie 2022, pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București au fost programate 16 zboruri charter de repatriere pentru 3079 de cetățeni ai altor state care se aflau pe teritoriul Ucrainei în momentul declanșării conflictului militar cu Rusia. Astfel, patru companii aeriene indiene vor opera zboruri către New Delhi, Mumbai, Hindon și Kuweit, transportând un număr total de 1486 de cetățeni indieni.

UPDATE, ora 15.45. Războiul limitează navigația pe Dunăre. Ambarcațiunile civile românești nu mai pot naviga pe brațul Chilia -sectorul românesc. Decizia a fost luată din rațiuni de securitate.

UPDATE, ORA 15.20. Noi negocieri de pace vor avea loc azi la granița dintre Belarus și Polonia, dar este o informație care încă nu a fost confirmată oficial.

Între timp, Ucraina publică un nou bilanț oficial al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane. Peste 2.000 de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei, transmit serviciile de urgență ucrainene.

Război în Ucraina a șaptea zi
O școală a fost bombardată, miercuri, în orașul Harkov

UPDATE, ora 15.00. O școală a fost bombardată în orașul Harkov. Din fericire, nu era nimeni în clădire. Prin urmare, nu se înregistrează victime, ci doar imense pagube materiale. Chiar și așa, șalvatorii care au ajuns la fața locului, caută printre dărâmături pentru descoperi eventuali răniți. Tot în Harkov au fost bombardate blocuri de locuințe.

UPDATE, ora 13.45. Rușii au preluat o centrală nucleară. Zaporojie este cea mai mare din estul Europei. Nu există nivel de radiații crescut.

Turnul de televiziune din Harkov a fost bombardat.

Război în Ucraina a șaptea zi
Dimitri Rogozin este directorul agenției spațiale ruse

UPDATE, ora 13.30 Dmitri Rogozin, directorul Agenţiei spaţiale ruse, a declarat că orice accesare ilegală a sateliților rusești va declanșa războiul cu statele europene. „Rusia va considera orice accesare ilegală a sateliţilor săi drept o justificare pentru război”, a spus acesta, potrivit Reuters. Rogozin a dezminţit informaţiile apărute în media potrivit cărora centrele de control al sateliţilor din Rusia ar fi fost piratate şi a avertizat cu privire la orice încercări de a face acest lucru, a relatat agenţia de presă rusă Interfax.

Vezi mai jos o explozie în orașul Lysychansk:

UPDATE, ora 12.10. A venit primul bilanț oficial al zilei. Potrivit oficialilor ucraineni, armata Ucrainei a pierdut în luptă – de la începutul războiului și până azi, 2 martie – 5.840 de militari. Și rușii au suferit pierderi: au fost distruse 60 de aeronave (elicoptere de atac și avioane de luptă), și aproximativ 100 de blindate. De asemenea, 6.000 de soldați ruși au murit în confruntări.

UPDATE, ora 12.00: Orașul Starobilsk, de lângă Lugansk, a fost cucerit de ruși. Cu toatea cestea, zeci de oameni au ieșit în stradă și au blocat drumul pentru a opri coloana de tancuri rusești.

UPDATE, ora 11.00. Au apărut imagini din Rusia cu copii de opt, nouă ani, arestați și aruncați după gratii pentru că au participat la proteste împotriva războiului din Ucraina.

Copii ruși arestați
Putin își arestează propriii copii

UPDATE, ora 10.45. Pe internet apar imagini ale Apocalipsei din suburbia Kievului, Irpin.

Locuitorii evacuează în masă orașul Harkov. Cei mai mulți dintre ei sunt studenți străini.

Harta Europei
Harta țărilor care au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești

UPDATE, ora 10.00. SUA a închis spațiul aerian pentru toate avioanele rusești. În primul său discurs despre Starea Uniunii preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite se vor vor interzice aeronavelor ruseşti să folosească spaţiul aerian american.

Microbuz cu refugiați ucraineni, răsturnat la Oradea. Sunt două victime

Un microbuz plin cu refugiați a fost implicat într-un accident pe teritoriul României. S-a întâmplat pe drumul care leagă localitatea Carei de Oradea. 11 persoane, dintre care cinci copii, se aflau într-un microbuz care călătorea în coloană și transporta mai mulți refugiați ucraineni la unul dintre punctele de frontieră din vestul țării. Din primele informații se pare că șoferul microbuzului a încercat să depășească autovehiculul din față. Însă, când a revenit pe bandă l-a acroșat și s-a răsturnat. Accidentul s-a soldat cu două victime, un bărbat și o femeie, care au fost transportate de urgență la cel mai apropiat spital.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
Ultima oră
Pe aceeași temă