12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin a respins cererile comandanților din teren de a se retrage din...

Putin a respins cererile comandanților din teren de a se retrage din orașul Herson

Putin a respins cererile comandanților săi de a retrage trupele din Herson pe malul stâng al Niprului, deoarece „ar fi o înfrângere publică umilitoare pentru el”.

Potrivit publicației The New York Times, Vladimir Putin s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina, în ultimele săptămâni, conform unor informații oferite de oficiali americani.

Putin ar fi respins cererile comandanților săi de pe teren de a li se permite să se retragă din orașul Herson, oraș vital din sudul țării. O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Nipru într-un mod ordonat, păstrându-și echipamentul și salvând viețile soldaților.

O astfel de retragere ar însemna o recunoaștere publică umilitoare a eșecului lui Putin în război și ar oferi o a doua victorie majoră Ucrainei, astfel că președintele Rusiei ar fi refuzat propunerea comandanților săi, relatează The New York Times, potrivit g4media.ro.

Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor în invazia inițială și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea acestui oraș ar fi o realizare majoră pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Putin nu le dă voie comandanților săi să înceapă a se retrage din regiunea Herson, deși armata rusă e tot mai slăbită

Concentrat pe victorie cu orice preț, Putin e preocupat tot mai tare de războiul din Ucraina, în timp ce armata rusă pare tot mai slăbită, forțându-l să anunțe o mobilizare parțială care ar putea atrage 300.000 de civili ruși în serviciul militar.

În această lună, Moscova a demonstrat că are prea puține trupe pentru a-și continua ofensiva, suferă de lipsa armamentului de precizie de înaltă tehnologie și nu a reușit să obțină dominația în Ucraina.

Oficialii americani au declarat că, în spatele scenei, Putin își asumă un rol semnificativ în planificarea războiului, inclusiv spunându-le comandanților că deciziile strategice pe teren îi aparțin. Deși Putin acceptă unele recomandări ale comandanților militari, inclusiv propunerea de mobilizare a civililor, implicarea sa directă în război crează tensiuni, spun unii oficialii americani, potrivit The New York Times.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Hotelurile unde vor fi cazați tricolorii pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal

UEFA a stabilit hotelurile pe care echipele le vor folosi pentru partidele ce se vor desfășura în cadrul turneului final al EURO 2024, organizat...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Partidul-stat i-a luat-o lui Nicușor pe Gabi Dragostea Lui

Ilustrație: Marian Avramescu Coaliția partidului stat PSDNL îl face să plângă din dragoste pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, chiar în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă