15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPresa internațională: Călugării români primesc refugiații ucraineni la Mănăstirea Putna

Presa internațională: Călugării români primesc refugiații ucraineni la Mănăstirea Putna

Svetlana, în vârstă de 75 de ani, și familia ei din orașul Krivoy Rog din centrul Ucrainei au ajuns la Mănăstirea Putna, acoperită de zăpadă, din dealurile din nord-estul României, după patru zile.

Călugării care locuiesc la îndepărtata mănăstire ortodoxă română din secolul al XV-lea, un loc de pelerinaj care se află într-o vale acoperită într-o pădure densă, și-au deschis porțile unor oameni precum Svetlana care au fugit din Ucraina.

Dintre aceștia, peste 400.000 de oameni au trecut deja în România, iar numărul este de așteptat să crească pe măsură ce Rusia continuă „operațiunea specială” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei. Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru un război.

Svetlana și-a părăsit orașul natal cu fiica ei Anna, nepotul de 6 ani Maksim și alte două rude. Soțul Annei și cei doi frați ai ei au rămas în urmă.

„Ne-am duce acasă într-o secundă, sufletele noastre sunt atât de grele”, a spus Svetlana. “Ne pare rău că a trebuit să ne despărțim de familia noastră. În acest moment simțim frică și confuzie, nu știm ce să facem în continuare.”

În timp ce plângea, părintele Gherasim Soca a îmbrățișat-o și a mângâiat-o în liniște. Mai târziu în acea zi, sătenii au înfruntat o furtună de zăpadă pentru a participa la o slujbă la care călugării s-au rugat pentru poporul Ucrainei în interiorul bisericii mari de piatră cu icoane strălucitoare.

„Majoritatea oamenilor doresc să ajungă cât mai curând la destinația finală, de obicei undeva în vest, iar dacă pot, aleg să petreacă noaptea în apropierea orașelor de graniță”, a spus părintele Gherasim.

“Putna este un pic mai îndepărtată, dar pentru cei care nu se grăbesc, aici nu e aglomerație, fiecare familie are camera ei.”

Peste 412.000 de ucraineni au ajuns în România, unde mii de voluntari, biserici, organizații non-guvernamentale și agenții guvernamentale asigură hrană, adăpost, îmbrăcăminte și transport.

În nord-estul României, Arhiepiscopia Ortodoxă Sucevei și Rădăuți a oferit sute de paturi în mănăstiri, precum și în case parohiale. De asemenea, au o prezență permanentă la granița Siret și la gara adiacentă, inclusiv preoți și călugări care vorbesc ucraineană sau rusă, și oferă mâncare și ajutor.

Părintele Gherasim a spus că aproximativ 100 de persoane, majoritatea femei și copii, s-au adăpostit până acum la Putna.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă