13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaInstitutul Schiller cere să se analizeze cauzele economice ale războiului din Ucraina

Institutul Schiller cere să se analizeze cauzele economice ale războiului din Ucraina

Institutul Schiller cere să se analizeze cauzele economice ale războiului din Ucraina, nu doar cauzele sale strategice.

“Indiferent cum ies negocierile ruso-ucrainene, avem nevoie de o abordare a cauzelor strategice și economice ale conflictului”, consideră Schiller Institute. În urma acestei analize se poate lucra “pentru o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare”.

“Dacă politicile geopolitice actuale continuă, războiul nuclear devine o posibilitate foarte reală – după care nu vor exista câștigători și, cel mai probabil, nici supraviețuitori”, consideră Institutul Schiller.

Acest punct de vedere intervine în contextul în care, potrivit unui studiu internațional, Rusia avea relații economice tradițional bune cu mai multe țări NATO. Aceste relații au fost suspendate prin sancțiunile impuse de Occident asupra Rusiei. De asemenea, China avea relații economice cu SUA – principala destinație a exporturilor Chinei. Și această relație economică a fost afectată de sancțiunile SUA asupra Chinei.

Apelul lansat de Institutul Schiller poate fi semnat pe internet

Apelul cere convocarea unei conferințe internaționale.

“Pentru a stopa marșul spre război, este necesară o abordare mai fundamentală, și anume stabilirea unei paradigme cu totul noi, care va asigura securitatea și dezvoltarea economică a fiecărei națiuni de pe planetă. Singurul precedent recent în acest sens, în Occident, este Pacea Westfalică din 1648, care a pus capăt la 150 de ani de războaie religioase în Europa. Acest tratat a fost elaborat doar în momentul în care toate părțile și-au dat seama că, dacă  continuau pe calea pe care o luaseră, nu puteau exista învingători și puteau fi puțini supraviețuitori. Au ales să creeze o nouă paradigmă bazată pe apărarea intereselor celuilalt și pe premisa că securitatea tuturor era prima condiție pentru securitatea fiecărei părți”.

Apelul poate fi citit integral și semnat pe internet.

Schiller Institute este un think tank internațional cu filiale în Germania, Franța, Suedia și SUA. Fondatoarea lui este Helga Zepp-LaRouche. Institutul propune o nouă paradigmă în relațiile internaționale, bazată pe cooperare, nu pe concurență.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...

La summitul de pace din Elveția au fost invitate 160 de țări. Rusia nu e pe listă

Război în Ucraina. Summitul de pace va avea loc în 15 şi 16 iunie în Elveţia. Vestea a fost confirmată de Volodimir Zelenski. Rusia...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă