12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCosmina Stratan, de la Cannes la Berlinală

Cosmina Stratan, de la Cannes la Berlinală

Actriţa Cosmina Stratan, laureată cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru rolul său impresionant din „După dealuri“, în regia lui Cristian Mungiu, se află pe lista celor zece actori europeni selecţionaţi în programul „Shooting Stars“ din cadrul Festivalului de Film de la Berlin din 2014.

Cosmina Stratan devine astfel al şaselea actor român selectat în prestigiosul proiect, după Anamaria Marinca, Dragoş Bucur, Ana Ularu, Ada Condeescu şi Maria Popistaşu.

Ajuns la a 17-a ediţie, programul „Shooting Stars“ este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion), şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

„Shooting Stars“ are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Alături de Cosmina Stratan, din program vor mai face parte Danica Curcic (Danemarca), Maria Dragus (Germania), Miriam Karlkvist (Italia), Marwan Kenzari (Olanda), Jakob Oftebro (Norvegia), Mateusz Kościukiewicz ( Polonia), Nikola Rakocevic (Serbia), Edda Magnason (Suedia), George MacKay (Marea Britanie).

Cei zece actori selectaţi vor avea parte de un program intensiv de 3 zile (8-10 februarie) în care vor avea întâlniri cu directori de casting, producători şi regizori, un workshop cu agenţi internaţionali, şedinţe foto, o conferinţă de presă internaţională, totul culminând cu ceremonia de decernare a Premiilor „Shooting Stars“ în cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

Tinerii actori au fost selectaţi dintr-un număr de 24 de nominalizaţi, propuşi de organizaţiile membre ale EFP. „Cosmina domină prin emoţii. În «După dealuri», joacă cu o precizie incredibilă şi personajul ei transmite un sentiment foarte puternic“, şi-a motivat juriul „Shooting Stars“ alegerea. Născută pe 20 octombrie 1984 la Iaşi, Cosmina Stratan este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. După succesul fulminant înregistrat la Cannes în 2012, când, împreună cu partenera sa din „După dealuri“, Cristina Flutur, a fost răsplătită cu Premiul pentru cea mai bună actriţă, a mai putut fi văzută jucând în spectacolul „Lear(a)“ de la Teatrul Bulandra, în regia lui Andrei Şerban, şi în serialul produs şi difuzat de HBO România „Rămâi cu mine“.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă