9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalConcluziile summit-ului G7

Concluziile summit-ului G7

Provocarea președintelui Joe Biden pentru liderii țărilor G7: să își folosească puterea financiară pentru a contracara creșterea influenței globale a Chinei, în timp ce el a declarat că democrațiile occidentale se aflau „într-un concurs cu autocrații”.
 
Președintele SUA s-a declarat „mulțumit” de rezultatul summitului G7 de la Cornwall duminică, dar i-a împins pe liderii europeni să fie mai ambițioși în susținerea unei alternative la Inițiativa Chinei pentru Centura și Drumul oferind un pachet larg de finanțare a infrastructurii țărilor sărace .
 
Liderii europeni la summit, o adunare a celor mai mari economii avansate din lume, au fost mai precauți în privința combaterii Beijingului. Boris Johnson, premierul britanic și gazda summitului, a refuzat să menționeze China pe nume în cadrul conferinței sale de presă de închidere.
 
Mai mulți lideri, inclusiv Mario Draghi, primul ministru al Italiei, au declarat că Occidentul trebuie să colaboreze cu China în domenii importante, în special schimbările climatice.
 
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că G7 nu este „ostil Chinei”, în timp ce un oficial britanic a spus: „Scopul summitului este să arătăm despre ce suntem, nu împotriva cui suntem”.
 
Cancelarul german Angela Merkel a susținut crearea unui grup de lucru pentru a explora modalități prin care guvernele G7 să colaboreze cu sectorul privat la proiectele de infrastructură din lumea în curs de dezvoltare.
 
 
Vorbind după întâlnire, Biden a lăudat comunicatul summitului pentru referințele sale la China și a spus că au existat „o mulțime de acțiuni” cu privire la măsurile de combatere a Beijingului.
 
Președintele a menționat că ultima dată când s-a convocat G7, nu a existat nicio referire la China. “G7 a fost de acord în mod explicit să excludă abuzurile drepturilor omului în Xinjiang și Hong Kong”, a spus el, adăugând că există, de asemenea, o strategie de presiune a Chinei cu privire la utilizarea muncii forțate.
 
„Suntem într-un concurs, nu cu China în sine, ci cu autocrați și guverne autocratice din întreaga lume pentru a afla dacă democrațiile pot concura cu ei într-un secol XXI în schimbare rapidă”, a spus Biden.
 
Luni, un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Londra a denunțat summit-ul, spunând că „a dezvăluit intențiile sinistre ale câtorva țări, inclusiv SUA”.
 
Purtătorul de cuvânt a reiterat criticile anterioare ale Beijingului față de eforturile lui Biden de a aduna un „front unit” împotriva Beijingului, spunând că o astfel de politică de „cerc mic” creează în mod artificial confruntări și fricțiuni.
 
Mass-media de stat chineză a criticat, de asemenea, întâlnirea din weekend, spunând că promisiunea „tardivă” a G7 de a oferi doze de vaccin Covid-19 de miliarde țărilor care au nevoie este o „oportunitate istorică ratată”.
 
În ultima zi a adunării de trei zile, liderii G7 au lansat o inițiativă numită „Construiește înapoi mai bine pentru lume”, sau B3W, dar nu au reușit să cadă de acord asupra detaliilor cu privire la modul în care ar trebui finanțat sau ce ar presupune.
 
Biden a declarat că un comitet va elabora planul, cu accent pe schimbările climatice, sănătatea, tehnologia digitală și echitatea de gen, pentru a contesta miliardele de dolari cheltuiți de China pentru infrastructura din țările mai sărace.
 
“China are această inițiativă pentru centură și drumuri și credem că există o modalitate mult mai echitabilă de a asigura nevoile țărilor în curs de dezvoltare din întreaga lume”, a spus el. Noul fond ar „reprezenta valori pe care le reprezintă democrațiile noastre și nu lipsa autocratică de valori”.
 
Cu toate acestea, experții în domeniul schimbărilor climatice au menționat că reuniunea G7 nu a reușit să ia niciun angajament financiar colectiv pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră sau să facă față dezastrelor climatice.
 
De asemenea, a diminuat angajamentul pe care miniștrii de mediu ai G7 l-au luat luna trecută cu privire la termenul de eliminare treptată a centralelor cu cărbune. Ținta „unui sistem energetic covârșitor de decarbonizat în anii 2030” a fost abandonată în ultimul comunicat.
 
Liderii G7 au fost criticați și cu privire la ambiția planului lor de a împărți vaccinurile Covid-19 cu țările mai sărace. Comunicatul a declarat că grupul va împărți „cel puțin 870 m doze direct în anul următor”.
 
Oxfam a răspuns că „un miliard de doze ar fi fost o picătură în găleată, dar nici măcar nu au reușit asta”. Comunicatul a declarat că G7 a oferit peste 2 miliarde de doze de vaccin pentru lumea în curs de dezvoltare de la începutul pandemiei.
 
Biden a descris summit-ul ca pe o ruptură cu era Trump, spunând: „America s-a întors la masă. America a revenit la conducerea lumii. ”
 
Un diplomat european a remarcat: „Toată lumea este încântată că SUA s-a întors, dar conducerea americană înseamnă că vor dori ceva de la noi”.
Premierul Johnson, gazda Summit-ul a declarat că adunarea a fost marcată de o „armonie fantastică”, deși problema Brexitului și a noilor reguli comerciale pentru Irlanda de Nord au înrăutățit discuțiile cu liderii europeni.
 
Premierul britanic a insistat că va face „tot ce este necesar” pentru a se asigura că acordul post-Brexit nu va impune sarcini nerezonabile asupra comerțului dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Grupurile de mediu critică lipsa de detalii cu privire la modul în care ”Centura Verde și Drumul” va fi finanțat.

 

Context
 
 

Liderii țărilor G7 au pus la cale, duminică, un plan de contracarare a ”Inițiativei Chinei Centura și Drumul”, prin care vor mobiliza miliarde de dolari pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice.
 
Președintele SUA, Joe Biden, a condus apelurile pentru a oferi țărilor sărace o nouă sursă de finanțare a infrastructurii, oferind o alternativă „democratică” la împrumuturile chineze, care sunt văzute în vest ca un instrument de răspândire a influenței Beijingului.
 
Liderii summitului G7 din Cornwall s-au pus de acord cu ceea ce aliații prim-ministrului britanic Boris Johnson, gazda summit-ului, numesc un plan de „Centură Verde și Drum”, țările mai bogate contribuind la finanțarea schemelor care reduc emisiile de carbon.
 
Johnson vrea să se concentreze pe susținerea inițiativelor ecologice și a fost precaut să prezinte inițiativa ca pe un efort „anti-China”. Oficialii britanici au declarat că doresc ca grupul de economii occidentale să „arate pentru ce suntem, nu pentru cine suntem împotrivă”.
 
Dar Casa Albă este în favoarea unui pachet mai larg de sprijin pentru infrastructură și a fost explicită în ceea ce privește dorința de a oferi o contrapondere influenței Chinei.
 
„Avem o atenție puțin mai restrânsă”, a spus un oficial britanic.
 
G7 are o oportunitate fără precedent de a conduce o revoluție industrială ecologică globală, cu potențialul de a transforma modul în care trăim.
Încă de sâmbătă, liderii G7 au purtat discuții pentru coordonarea strategiei Chinei. „A existat un acord larg cu privire la faptul că ar trebui să cooperăm cu Beijingul în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, competiția în domenii precum lanțurile de aprovizionare globale și concursul pe probleme precum drepturile omului”, a declarat un oficial cu privire la discuții.
 
Planul „reconstruiește mai bine pentru lume” va oferi țărilor acces îmbunătățit la finanțare pentru proiecte cu emisii reduse de carbon, cum ar fi parcurile eoliene și căile ferate.
 
Programul își propune să stimuleze finanțarea climei de la băncile multilaterale de dezvoltare, precum și sectorul privat și a fost propus ca „Plan Marshall verde” de către unii oficiali, dar la o scară mai mică.
 
Se așteaptă ca liderii G7 să se angajeze să își sporească contribuțiile la finanțarea internațională a schimbărilor climatice. Acest lucru îi va ajuta să îndeplinească un obiectiv preexistent de a mobiliza 100 de miliarde de dolari pe an din țările bogate pentru a ajuta țările sărace să susțină creșterea ecologică.
 
Cu toate acestea, un oficial care urmărea discuțiile a spus: „A fost un scurt detaliu cu privire la modul în care acest lucru va fi realizat”.
 
Un înalt oficial din SUA a declarat vineri: „Statele Unite și mulți dintre partenerii și prietenii noștri din întreaga lume sunt de mult sceptici cu privire la Inițiativa Chinei pentru Centură și Drumuri”.
 
„Am văzut guvernul chinez demonstrând o lipsă de transparență, standarde de mediu și de muncă slabe și un mod de abordare care a lăsat multe țări în situații mai proaste.
 
„Dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele și modul nostru de a face afaceri.”
 
China a criticat SUA și alți membri ai G7, susținând că „multilateralismul autentic” se bazează pe ONU. “Zilele în care deciziile globale erau dictate de un grup restrâns de țări au dispărut de mult”, a spus un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Londra.
 
Vineri, Yang Jiechi, cel mai înalt oficial chinez în domeniul politicii externe, s-a opus la condamnarea internațională a abuzurilor drepturilor omului de la Beijing în Xinjiang și erodarea autonomiei Hong Kong-ului.
 
 
O foaie informativă de la Casa Albă lansată sâmbătă a prezentat valorile orientative ale planului Build Back Better [Să construim mai bine], care au inclus transparență, durabilitate și consultări cu comunitățile locale.
 
Dar grupurile ecologiste au criticat lipsa de detalii cu privire la modul în care planul va fi finanțat și va funcționa, determinându-i pe unii să avertizeze că nu sunt decât promisiuni goale.
 
Schimbările climatice sunt una dintre principalele priorități pentru liderii G7 la summit, dar liderii se luptă să ajungă la un acord asupra finanțelor. Doar Germania, Canada, Japonia și Italia sunt așteptate să anunțe noi finanțări climatice în Cornwall.
 
Liderii G7 se vor angaja să elimine treptat mașinile pe benzină și diesel și să oprească toate centralele de cărbune care nu utilizează tehnologia de captare a emisiilor cât mai curând posibil. De asemenea, se vor angaja să protejeze 30% din pământul și oceanele planetei până în 2030.
 
 
Întrucât Marea Britanie găzduiește summitul climatic COP26 din noiembrie, summitul din Cornwall din weekend-ul trecut va oferi o previzualizare a modului în care cele mai mari democrații industrializate din lume vor aborda criza climatică pe arena internațională.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Preliminarii EURO U21. Naționala de tineret, victorie in extremis în Armenia

Selecționata Under 21 a României s-a impus cu 1-0 pe terenul Armeniei, grație unui gol marcat în minutul 90, și continuă cursa de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă