13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalConcert la Bucureşti sub bagheta lui „Superman“

Concert la Bucureşti sub bagheta lui „Superman“

Antonio Pappano, un dirijor aflat în Top 10 cei mai bine cotaţi muzicieni ai lumii, director muzical al celebrei Royal Opera House din Covent Garden, unde a lucrat inclusiv cu soprana Angela Gheorghiu, va dirija în Festivalul „Enescu“ una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Pappano este cunoscut pentru interpretările sale de o mare forţă: „Mă simt Superman!“, mărturisea el presei britanice despre puterea pe care i-o dă ”meseria” de dirijor.

Pe 12 septembrie 2013, Festivalul Enescu aduce pe scena Sălii Mari a Palatului o interpretare rară a “Reqviem”-ului de Giuseppe Verdi, considerată de către critici una dintre cele mai bune din lume în acest moment. Dirijorul Antonio Pappano va urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, al cărei director este din anul 2005. „Tonurile ei au culoarea vinului italian Amarone. Sunt foarte dulci, iar cantitatea de alcool e ridicată“, îşi descrie Pappano orchestra.

Născut în 1959 la Londra din părinţi italieni, dirijorul Antonio Pappano amestecă în atitudinea sa, cu farmec, înflăcărarea latină şi umorul sec, englezesc. În adolescenţă, în perioada şederii familiei în Statele Unite, Antonio Pappano a studiat pianul cu Norma Verrilli, profesoară şi patroana unui magazin de piane din Connecticut, o mare influenţă în viaţa sa, după cum avea să povestească dirijorul. Tatăl lui Antonio, Pasquale, şi-a descoperit vocea în copilărie – obişnuia să cânte „Ave Maria“ într-o biserică din sudul Italiei – şi a visat să studieze muzică. A absolvit cursurile prestigiosului Conservator de la Milano fiind, în paralel, managerul unui restaurant ca să se poată întreţine. S-a stabilit la Londra, unde a început să lucreze ca profesor de canto în West End. Încă de la vârsta de 10 ani, Antonio Pappano îşi însoţea tatăl la orele cu studenţii. La 21 de ani, pleca deja la New York pentru a studia repertoriul propriu. Urmau Barcelona, Chicago şi Frankfurt. În numai cinci ani, la vârsta de doar 26 de ani, tânărul Pappano devenea asistentul celebrului dirijor Daniel Barenboim, la Beirut. La 30 de ani ajungea directorul muzical al Operei din Norvegia; la 42 – al Operei Regale din Covent Garden (cel mai tânăr director pe care instituţia îl avusese în ultimii 47 de ani).

Înfiinţată în 1908, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost dirijată de mari personalităţi ale epocii: Mahler, Debussy, Strauss şi Stravinski s-au aflat la pupitrul ei. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost preşedinte onorific. Orchestra şi corul au interpretat peste 14.000 de concerte. În anul 2009, înregistrarea operei pucciniene „Madame Butterfly“ pentru EMI sub bagheta lui Antonio Pappano, a câştigat un Premiu Grammy, echivalentul unui Oscar pentru muzica clasică.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă