Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Colonelul Ahmad Alsoud, comandantul Brigăzii 13 a Armatei Siriene Libere, a povestit pentru România Liberă

Colonelul Ahmad Alsoud ASL: „Nu ne-am dus la Soci ca să ne vindem rușilor demnitatea“

Unul dintre participanții anunțați pentru Dialogul Sirian organizat la Soci, colonelul Ahmad Alsoud, comandantul Brigăzii 13 a Armatei Siriene Libere a povestit pentru „România Liberă“ cum au înțeles rușii să-i trateze pe adevărații opozanți ai regimului Assad.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

02.02.2018 - 01:13

 

În timp ce opoziția centrală siriană a refuzat să participe la congresul organizat de ruși, în colaborare cu Turcia și Iran, alte grupuri de opoziție, din Turcia, Egipt, Franța, și-au anunțat participarea numai ca să transmită direct un mesaj către Rusia, acela de a opri bombardamentele asupra provinciei Idlib, ca un semn că într-adevăr  Moscova este interesată de pace.

    Steagul regimului Assad, logo –ul congresului

Colonelul Ahmed Alsoud a făcut parte din grupul de opoziție care a plecat din Turcia, după o întrevedere la Ankara cu mediatorii turci. Condiția cerută de acest grup de opoziție era să garanteze Moscova oprirea bombardamentului rusesc asupra Idlibului, singura provincie ce nu se află sub controlul lui Assad, și eliminarea însemnelor regimului Assad de la congresul organizat la Soci. Turcia a trimis acest mesaj către Moscova și s-a primit confirmarea că vor fi respectate cerințele.

Însă, exact în zilele congresului, 29-30 ianuarie, Rusia a intensificat bombardamentele asupra provinciei libere Idlib, făcând numeroase victime civile. Iar la Soci, adevărata opoziție avea să fie întâmpinată de însemnele regimului Assad, ca logo al congresului de pace!

„În aeroportul din Soci, am rămas la prima poartă, pe care erau afișate însemnele regimului. Practic, niciuna dintre cerințele noastre nu fusese respectată”, a declarat colonelul Ahmad Alsoud.

„Nu am vrut să înaintăm până nu vor fi scoase simbolurile regimului asociate cu congresul. Reprezentanții delegației Turciei, până la cel mai înalt nivel, au venit la noi și ne-au rugat să mergem la conferință și acolo să spunem toate problemele noastre. Am refuzat să facem acest lucru, atâta timp cât logo-ul regimului Assad era asociat cu așa-zisul dialog. Am fost întrebați dacă vrem să mergem la un hotel unde să stăm până se rezolvă cerințele noastre, dar am refuzat. Niciun membru al opoziției venită din Turcia nu a ieșit din aeroport. Am stat acolo 16 ore și autoritățile ruse s-au purtat foarte dur. Ne-au îngrădit spațiul unde stăteam, ca să nu încurcăm culoarul de trecere al pasagerilor și au încercat fel de fel de stratageme ca să ieșim din aeroport. Dar nu au scos acele însemne ale regimului Assad! Unii ne-au condamnat că am plecat la Soci, intenționând să participăm la conferință. Dorința noastră a fost să oprim bombardamentele asupra provinciei libere Idlib, să stopăm uciderea civililor. Nu ne-am dus să trădăm sângele martirilor revoluției și nici să ne vindem demnitatea. Libertatea de sub un regim opresor, un trai demn, democratic, rămân țelurile revoluției siriene și nu abdicăm de la acestea”, a subliniat colonelul Ahmad Alsoud.

    „Măcelarul de la Baniyas“, invitat de ruși

Rusia nu a avut de la bun început intenția de a oferi la Soci o platformă de dialog care să includă adevărata opoziție siriană. Însemnele sub care a fost organizată conferința au fost steagul regimului Assad, insigne cu chipurile lui Bashar al-Assad și Vladimir Putin, afișate peste tot, ca un mesaj de forță, că regimul este susținut de Moscova și este deasupra opoziției.

Vizita premierului israelian, Benjamin Netanyahu, exact în perioada congresului a limitat participarea Iranului, aliat al Rusiei în strategia pro-Assad. Iar invitația la congres a unuia dintre cei mai mari criminali de război, Mihrac Oral, „Măcelarul din Baniyas”, a supărat foarte tare Turcia.

Prezența acestuia la Soci a fost un afront cumplit adus însăși noțiunii de pace. Oral, turc alawit, sectă din care face parte și clanul Assad, a fost conducătorul masacrelor din Bayda și Baniyas, Siria, din 2013. Sute de civili sunniți au fost măcelăriți de milițiile lui Oral, împușcați sau tăiați cu cuțite, copiii fiind uciși în fața părinților, înainte de a fi omorâți și aceștia. Conform presei din Turcia, Oral nu se regăsea pe lista invitaților la Soci pe care Moscova a trimis-o la Ankara, acesta fiind căutat de autorități pentru acțiuni teroriste în Turcia.  

    Fără perspectivă

Eșecul „dialogului” de la Soci și continuarea intervenției brutale a lui Putin în Siria agravează criza refugiaților. Statele Unite au prelungit un statut protejat pentru aproximativ 7.000 de sirieni care se găsesc pe teritoriul american şi care scapă astfel de riscul de a fi trimişi în Siria, a anunţat miercuri Departamentul pentru Securitate.

„După ce am studiat cu atenţie condiţiile de pe teren, am stabilit că este necesar să prelungim statutul protejat temporar pentru Siria”, a declarat, într-un comunicat, secretarul DHS, Kirstjen Nielsen. „Este clar că au rămas valabile condiţiile în baza cărora Siria a căpătat statut special şi, în consecinţă, o prelungire este justificată”, a subliniat aceasta. Prelungirea este valabilă până la 30 septembrie 2019.

Comentarii

loading...