17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalCNA, sesizat în cazul România TV, după ce Becali a jignit-o pe...

CNA, sesizat în cazul România TV, după ce Becali a jignit-o pe Andreea Pora

Jurnalistul Dan Tăpălagă a făcut vineri o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce europarlamentarul Gigi Becali, candidat la alegerile generale din decembrie, a jignit-o în direct pe jurnalista Andreea Pora, fără ca moderatorii postului de televiziune să intervină.

Tăpălagă a postat pe contul său de Facebook sesizarea pe care a trimis-o CNA. Citiţi mai jost textul integral al acesteia:

 

Domnule presedinte,
Stimati membri CNA,

Va scriu cu speranta ca veti gasi timp in aceasta perioada agitata pentru a reflecta asupra unui caz in particular si asupra unui fenomen in general, urmand sa decideti cum veti actiona. Cazul particular este inca un derapaj de la regula. Fenomenul general il reprezinta degradarea alarmanta a discursului public si lipsa de reactie institutionala. Am convingerea ca sunteti coplestiti cu plangeri si sesizari la adresa unor televiziuni care nu mai respecta reguli minimale, ca numarul derapajelor profesionale s-a inmultit intr-o asemenea masura incat ar trebui sa emiteti decizii de sanctionare in regim non-stop.

Inteleg si retinerile dvs. pe durata campaniei electorale si dificultatea adoptarii unor decizii. Insa nu cred ca putem accepta recidiva injuraturii grosolane, sfidarea continua a publicului, proliferarea injuriei ca mod de a face presa, coborarea standardelor sub orice limita. Prima responsabilitate revine, desigur, politicienilor si jurnalistilor care incurajeaza comportamente abuzive, abdicand de la elementare reguli de bun simt. Insa o parte din responsabilitate revine instituiilor menite sa descuraje astfel de comportamente. Manifestand tot mai multa toleranta fata de aceste cazuri – cu adevarat obositoare prin frecventa lor – acceptand coborarea stachetei tot mai jos, spatiul public romanesc se plaseaza cu pasi repezi in afara Europei civilizate din care formal inca face parte iar atmosfera interna devine irespirabila.

In lipsa oricarei reactii publice si institutionale la jignirile incalificabile proferate de dl. Gigi Becali la adresa jurnalistei Andreea Pora in data de 13 noiembrie in timpul unei emisiuni la postul Romania TV, am initiat pe pagina de Facebook un mic apel la solidaritate fata de un jurnalist agresat verbal de un politician, comportament incurajat de lipsa de reactie a moderatorului. Va reproduc mai jos textul apelului:

“Semnaturi de solidaritate cu Andreea Pora, inca o femeie jignita in ultimul hal la RTV de catre Gigi Becali sub privile indulgente ale realizatoarei Laura Chireac. Cum breasla nu mai are reactie, cum CNA nu mai are reactie, m-as bucura sa aratam ca noi avem reactie. Ca exista un corp sanatos in societatea romaneasca, ca exista oameni care solicita ca astfel de derapaje sa fie sanctionate exemplar iar prezenta unor extremisti ca Gigi Becali in spatiul public, boicotata total. Voi trimite adeziunile la micul nostru protest/ apel la CNA si RTV, cu increderea ca doar presiunea publica mai poate misca ceva in tara asta inerta”

La ora cand va scriu, acest apel inregistreaza peste 1480 de LIKE-uri si peste 300 de comentarii postate de oameni cu nume si prenume, adica perfect identificabili. Cu cateva neglijabile exceptii, nu sunt mesaje scrise la adapostul anonimatului. Toti acesti oameni si-au exprimat public solidaritatea fata de un om calcat in picioare la o televiziune privata de stiri de catre un politician recidivist in jignirea invitatilor, in special a femeilor (amintesc aici doar cazurile Monica Tatoiu, Violeta Bau si ultima pe lista victimelor, Adriana Saftoiu). Veti observa, desigur, indignarea manifestata de acesti oameni fata de lipsa de reactie publica si institutionala. Le sunteti dator, cred, cu un raspuns.

Avand in vedere ca reprezentati o institutie a carei menire, intre altele, este descurajarea derapajelor profesionale prin sanctionarea lor si asigurarea unui climat al dezbaterilor publice incadrat in reguli jurnalistice si standarde rezonabile de civilitate, va rog domnule presedinte si stimati membri CNA sa dispuneti analizarea cazului semnalat si sa adoptati masurile legale.

Dan Tapalaga,
jurnalist

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...
Ultima oră
Pe aceeași temă