16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalCinematografia, mândria ţării

Cinematografia, mândria ţării

Cinematograful românesc a fost şi în 2012 un prilej de maxime satisfacţii. Cel mai răsunător succes l-a înregistrat pelicula lui Cristian Mungiu „După dealuri”, care a primit, printre multe alte distincţii, şi două premii la Cannes: pentru cel mai bun scenariu şi pentru cea mai bună interpretare feminină.

 

Scenariul îi aparţine lui Cristian Mungiu, iar  Cosmina Stratan şi Cristina Flutur ­şi-au împărţit fră­ţeşte pe Croazetă premiul pentru cea mai bună actriţă. În plus, „După dealuri”, o excep­ţională transpunere cinematografică a romanelor nonficţio­nale ale Tatianei Niculescu-Bran ce prezintă cazul Tanacu, se află pe lista scurtă a nominalizărilor la categoria cel mai bun film străin la Premiile Oscar, premieră absolută pentru cinematograful românesc. Aşa că să-i ţinem pumnii filmului „După dealuri”, care face în continuare istorie.

Nu doar Cristian Mungiu s-a întors însă acasă cu „coroniţă”. Tudor Giurgiu, la rândul lui, a luat la finalul anului 2012 un foarte important premiu, pe cel al Academiei Europene de Film pentru scurtmetrajul  „Superman, Spiderman sau Batman”, un film emoţionant care spune în doar câteva minute povestea unui copil care-şi vizitează mama aflată între viaţă şi moarte la spital.  Băieţelul şi-ar fi dorit să intre în pielea unui supererou din filmele hollywoodiene pentru a-şi salva mama.

Un alt succes românesc în 2012 a fost şi cel înregistrat de filmul „Toată lumea din familia noastră”, regizat de Radu Jude,  care a primit la Festivalul de la Sarajevo trofeul „Inima oraşului Sarajevo”. De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d’Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Namur, în Belgia.  „Toată lumea din familia noastră” este o comedie amară, care spune povestea unei fetiţe şi a tatălui ei care încearcă să petreacă împreună o vacanţă de vis, dar familia le pune beţe-n roate.

Semne bune anul are

Dacă producţia de filme româ­neşti din 2012 a marcat câteva succese notabile, previziunile sunt destul de optimiste şi pentru 2013.

De pildă lungmetrajul „Poziţia copilului”, de Călin Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2013.

„Poziţia copilului” este un film despre trauma copiilor sufocaţi de dragostea părintească, prezentând în acelaşi timp şi moravurile lumii „bune” a României de azi, pe îmbogăţiţii tranziţiei. Rolurile principale sunt interpretate de Luminiţa Gheorghiu (câştigătoare a premiului pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi la Festivalul de Film de la Namur, pentru pres­taţia din „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru).

Un alt film românesc care va apărea pe marile ecrane anul viitor, în martie, este „Domestic”, de Adrian Sitaru, care va fi prezentat chiar în această lună la Festivalul Slamdance, din Statele Unite ale Americii, ce se desfăşoară între 18 şi 24 ianuarie.  „Domestic” este o comedie despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin vieţile personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Una dintre cele mai aşteptate premiere o constituie filmul unui alt abonat la premiile de la Cannes, Corneliu Porumboiu. Cinefilii români speră de altfel ca pelicula ce poartă titlul de lucru „Un interval de 9 minute” să participe anul acesta la sărbătoarea cinematografică de pe Croazetă.

Tot în 2013 va apărea în cinematografe filmul „Evadarea”, o dramă psihologică scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki. Plasată în anii comunismului, acţiunea filmului are în centru un matematician român de ­geniu care intră în conflict cu Securitatea şi cu Partidul pentru că a publicat o lucrare într-o revistă de specialitate ameri­cană.

Capete de afiş ale filmului sunt două adevărate staruri ale teatrului românesc, care însă au fost mult mai puţin ­vizibile în film. Este vorba de Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii. 

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste 33% comparativ cu perioada...
Ultima oră
Pe aceeași temă