16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCine este Pedro Sanchez, noul premier al Spaniei

Cine este Pedro Sanchez, noul premier al Spaniei

Sanchez, al cărui partid a anunţat în urmă cu o săptămână că va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Rajoy, a fost susţinut de 180 de voturi ale parlamentarilor.

Fost profesor de economie şi membru al Parlamentului, Pedro Sanchez este primul om din istoria Spaniei care a devenit premier după ce fostul şef al Guvernului a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură.

Pedro Sanchez a fost ales ca preşedinte al Partidului Socialist (PSOE) în 2014, iar doi ani mai târziu, din cauza poziţiei în scandalul privind corupţia, în care era implicată formaţiunea politică a lui Rajoy, acesta a fost obligat să se retragă din funcţie chiar de către comitetul executiv al propriului partid.

“Nu o să fiu împotriva propriului meu partid sau a promisiunilor electorale. Luni, o să mă urc în maşină şi o să călătoresc în toată Spania pentru a îi asculta pe cei ce nu au fost ascultaţi”, a fost reacţia lui Sanchez.

La doar şapte luni de la demisia sa, în mai 2017, Sanchez a fost reales la conducerea Partidului Socialist.

Sanchez s-a născut în Madrid, în anul 1972, devenind membru al PSOE încă din 1993, fiind şi membru al Parlamentului între anii 2009-2011.

Acesta a devenit vineri prima persoană din istoria Spaniei care a reuşit să dea jos un guvern, câştigând încrederea unor partide mai mici din Parlament, care au fost de acord să susţine moţiunea de cenzură.

Potrivit constituţiei spaniole, liderul partidului care depune moţiunea de cenzură devine automat premier, dacă şeful Guvernului în funcţie la momentul respectiv este demis.

Noul şef al guvernului spaniol a avut sprijinul grupului socialist, al coaliţiei de stânga Unidos Podemos şi a grupurilor naţionaliste şi separatiste din Ţara Bascilor şi Catalonia. Împotriva moţiunii au votat deputaţii din Partidul Popular al lui Rajoy şi cei din formaţiunea Ciudadanos (liberali), iar o deputată din Insulele Canare s-a abţinut de la vot.

Înaintea votului moţiunii de cenzură, Pedro Sánchez, s-a angajat “să se ocupe de urgenţele sociale amânate”, de combaterea sărăciei şi a inegalităţii, asumându-şi totodată angajamentele europene de stabilitate bugetară. “Avem o sarcină foarte importantă în ceea ce priveşte coeziunea socială, este nevoie să ne stabilizăm ţara din punct de vedere social”, a spus Sánchez înaintea votului.

“A fost o onoare să las o Spanie mai bună decât era când am preluat-o”, a spus Rajoy, care a anunţat că vrea să fie primul care-l felicită pe succesorul său şi a subliniat că acceptă “ca un bun democrat” rezultatul moţiunii de cenzură, deşi nu este de acord “cu modul în care s-a procedat”.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă