9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCHINA Firma fondată de fiul țarului financiar din China investește puternic în...

CHINA Firma fondată de fiul țarului financiar din China investește puternic în tehnologie

Fiul vicepremierului Liu He, Liu Tianran, a fost listat ca președinte al Tianyi Ziteng Asset Management, cunoscut și sub numele de Skycus Capital, atunci când firma a fost înființată în provincia Zhejiang la sfârșitul anului 2016, conform înregistrărilor corporative văzute de Financial Times. Zece persoane, dintre care cinci au lucrat cu Liu Tianran, au confirmat că este fiul lui Liu He.

 
Potrivit rapoartelor publice ale societăților, Liu Tianran a renunțat la rolul de președinte la Skycus în aprilie 2017, cu șase luni înainte ca tatăl său să fie promovat în politburo-ul celor 25 de membri ai partidului comunist chinez. De asemenea, și-a transferat acțiunile la Skycus unui alt executiv un an mai târziu, la scurt timp după ce tatăl său a fost numit vicepremier responsabil cu sectorul financiar.
 
Liu He fusese anterior o figură low-profile care, cu toate acestea, avea o influență enormă în calitatea sa de consilierul cel mai de încredere al președintelui Xi Jinping în probleme financiare și economice. Poziția sa i-a confirmat locul în elita politică chineză.
 
Conform regulilor guvernului chinez, copiilor unor înalți oficiali li se interzice să gestioneze companii din industrii reglementate de un părinte, dar pot fi angajați de astfel de firme pe funcții inferioare sau de consultanță.
 
Mai mulți oameni apropiați de operațiunile lui Skycus au declarat pentru FT că Liu Tianran, care folosește și numele în limba engleză Andy, a continuat să lucreze la tranzacții pentru firmă după ce s-a retras din calitatea de președinte și și-a transferat acțiunile. Ei au adăugat că a jucat un rol central în tranzacțiile profitabile care implică unități Tencent și JD.com.
 
De la înființarea ei în urmă cu cinci ani, Skycus a crescut rapid, stabilindu-se ca un dealer agresiv și acumulând mai mult de 1,6 miliarde de dolari în active administrate, conform înregistrărilor datelor financiare corporative.
 
Are peste 30 de angajați care lucrează în afara birourilor din Beijing și Shanghai, iar înregistrările financiare publice au capturat o parte din activitatea companiei, arătând că a realizat investiții în internet, asistență medicală și întreprinderi logistice în ultimii ani.
 
Tencent, JD.com și China Development Bank, cel mai mare împrumutător de politici din țară, au pus, de asemenea, bani într-unul dintre cele mai mari fonduri Skycus, potrivit raportărilor corporative.
 
Multe dintre cele mai profitabile investiții ale Skycus sunt în companii asociate cu Tencent și JD.com. Potrivit documentelor prospectului, în 2019 Skycus a investit 40 de milioane de dolari în spin-off-ul JD.com pentru asistență medicală – o miză în valoare de aproape 230 de milioane de dolari astăzi. Înregistrările corporative au arătat că a plătit 70 de milioane de dolari în martie 2018 pentru acțiuni la spin-off-ul logistic al JD.com, investiție care se așteaptă să fie în valoare de cel puțin două ori mai mare decât după ce compania a finalizat o ofertă publică inițială la bursa din Hong Kong în această lună.
 
Skycus a beneficiat, de asemenea, de o investiție de 5 milioane de dolari în Tencent Music în ianuarie 2018, potrivit unei înregistrări de valori mobiliare din SUA. Miza se estimează că valorează aproape dublu față de astăzi.
 
Fiii și fiicele liderilor chinezi de top au căutat, în general, să mențină profiluri scăzute [n.r. low-profile]. Dar aceștia continuă să fie atrași de industria financiară. „Odraslele trebuie să fie extraordinar de precauți cu privire la tot ceea ce fac, pentru că este ușor să atragă atenția”, a spus un director din industrie. „Dar ei nu pleacă.”
 
Christopher Johnson, fost analist de vârf al CIA China, a declarat că odraslele liderilor chinezi sunt încă un grup influent în țară, în ciuda presiunii crescânde din partea lui Xi, al cărui tată era un membru senior de partid și oficial guvernamental sub Mao Zedong.
 

 

Liu He, stânga, este cel mai de încredere consilier economic și financiar al Xi Jinping, dreapta, președintele Chinei © Reuters

„La fel ca mulți alții din elita partidului, prinții au crezut că Xi Jinping va fi „tipul lor ”, deoarece este unul dintre ai lor”, a spus Johnson, care este director executiv al China Strategies Group, o companie de consultanță.
 
„În schimb, el a redus sfera influenței lor – în special a celor din familiile de elită de vârf – dar rămân o circumscripție importantă în cadrul sistemului pe care Xi trebuie să o gestioneze cu atenție”.
 
Cariera lui Liu Tianran a avut o traiectorie neobișnuită. Înainte de a intra în industria financiară, a fost jurnalist la Economic Observer, un ziar chinez de afaceri. A editat secțiunea de stil de viață și a scris articole despre fotbal și economie.
 
Ulterior s-a alăturat departamentului de marketing al CCB International, un braț de investiții al uneia dintre „cele patru mari” bănci de stat din țară. Apoi s-a mutat într-un fond de investiții susținut de guvernul Shanghai înainte de a începe Skycus în 2016.
O persoană pe nume Tang Meng l-a înlocuit pe Liu Tianran în funcția de președinte al Skycus atunci când a renunțat la funcție în 2017. Potrivit Asociației de Administrare a Activelor din China, Tang a intrat în industria financiară cu doar șase luni mai devreme, după 17 ani de serviciu la biroul de securitate de stat al guvernului municipal din Beijing și Armata Populară de Eliberare.
 
În mai 2018, la două luni după ce tatăl său a devenit unul dintre cei patru vicepreședinți ai Chinei, numele lui Liu Tianran a fost eliminat în întregime din dosarele de afaceri Skycus. Două companii aflate sub controlul său și-au transferat acțiunile la Skycus către companii deținute de Tang și alții.
 

După promovarea sa ca vicepreședinte, portofoliul lui Liu He a fost extins pentru a include negocieri comerciale cu SUA și UE. El conduce, de asemenea, puternicul Comitet de stabilitate financiară și dezvoltare al guvernului chinez, un organism de coordonare care supraveghează Banca Centrală, precum și Autoritatea de Reglementare Bancară și de Valori Mobiliare din China.
 
Acest rol l-a făcut unul dintre principalii oficiali care supraveghează represiunea lui Xi asupra grupului Ant, compania de tehnologie financiară a lui Jack Ma și grupul său soră – de comerț electronic, Alibaba. Represeiunea a afectat cel mai tare companiile lui Ma, dar a fost extinsă și pentru a viza alte platforme de internet, inclusiv rivalul Alibaba JD.com și cel puțin o unitate a Tencent, cel mai mare concurent de plăți online al lui Ant.
 
În noiembrie, autoritățile de reglementare au blocat IPO-ul planificat de Ant de miliarde de dolari în Shanghai și Hong Kong. Dacă ar fi continuat, Ant ar fi fost evaluată la peste 300 de miliarde de dolari, mai mare decât chiar și cele mai mari bănci din China și SUA.
 
Biroul de informații al Consiliului de Stat, biroul lui Liu He și Skycus nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Financial Times. Liu Tianran nu a putut fi contactat pentru comentarii își încheie dezvăluirile FT.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă