15.6 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăInternaționalChina a piratat cu ajutorul hackerilor cel puțin 6 state ale SUA

China a piratat cu ajutorul hackerilor cel puțin 6 state ale SUA

Hackerii care lucrează în numele guvernului chinez au pătruns în rețelele a cel puțin șase state SUA în ultimul an, potrivit unui raport publicat marți de o firmă privată de securitate cibernetică, notează AP News.

Raportul de la Mandiant nu identifică statele compromise și nici nu oferă un motiv pentru intruziunile care au început în mai anul trecut și au continuat până luna trecută. Dar grupul chinez considerat responsabil pentru încălcări, APT41, este cunoscut pentru lansarea unor operațiuni de hacking atât în scopuri de spionaj de modă veche, cât și pentru câștiguri financiare.

„Deși criza în curs din Ucraina a captat pe bună dreptate atenția lumii și potențialul pentru amenințările cibernetice rusești este real, trebuie să ne amintim că alți actori majori ai amenințărilor din întreaga lume își continuă operațiunile în mod normal, a spus Geoff Ackerman, analist la Mandiant Inc., cu sediul în Reston, Virginia.

Agențiile de stat rămân ținte principale pentru hackeri, chiar dacă administrația Biden a anunțat măsuri suplimentari pentru a proteja sistemele guvernamentale federale de hacking. Aceasta este o preocupare deosebit de urgentă, în lumina campaniei masive de spionaj SolarWinds, în care agenții de informații ruși au exploatat vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare pentru a pătrunde în rețelele a cel puțin nouă agenții americane și a zeci de companii din sectorul privat.

În acest caz, se arată în raport, hackerii au exploatat o vulnerabilitate necunoscută anterior într-o aplicație comercială disponibilă utilizată de 18 state pentru managementul sănătății animale. În plus, au exploatat un software cunoscut sub numele de Log4j, care a fost descoperit în decembrie și despre care oficialii americani au spus că este posibil prezent în sute de milioane de dispozitive.

„Persistența hackerilor de a obține acces la rețelele guvernamentale, exemplificată prin re-compromiterea victimelor anterioare și prin țintirea mai multor agenții din același stat, arată că orice urmăresc ei este important”, a spus Rufus Brown, analist senior al amenințărilor la Mandiant.

Guvernul chinez a negat în trecut acuzațiile americane de hacking.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă