20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalCele mai bune filme despre mediu şi oameni

Cele mai bune filme despre mediu şi oameni

Marele premiu al celei de-a II-a ediţii a Festivalului internaţional de film despre mediu şi oameni – Pelicam – găzduit de Tulcea în ultimele zile, a fost câştigat de pelicula „North of the Sun”, regizată de Inge Wegge şi Jorn Ranum.

Marele premiu a fost anunţat duminică seara, la Teatrul „Jean Bart”, de către fondatorul şi directorul Festivalului de Film Planete DOC din Varşovia, Artur Liebhart, care a menţionat că filmul a fost apreciat datorită mesajului pozitiv şi a calităţii imaginilor. Premiul la secţiunea scurtmetraj a fost câştigat de pelicula „Câmpurile de petrol”, regizată de Ivan Golovnev, juriul acordând menţiune specială filmului „Botiza”, semnat de Frederich Gonseth şi Catherine Azad.

„Juriul doreşte să facă o declaraţie pentru public şi audienţa din România privind pericolul iminent de a pierde identitatea naţională şi regională, dacă nu le protejăm. Oamenii din Botiza sunt simbolul şi puterea naţiunii şi societăţii şi nu-i putem lăsa să se piardă”, a declarat în timpul decernării premiilor Thomas Ciulei, membru al juriului festivalului.

De altfel, şi regizorul francez de film documentar, Jean Paul Jaud, a apreciat această peliculă. „Filmul mi-a oferit şansa de a înţelege mai bine România şi mi-a permis să descopăr viaţa de la ţară, viaţa lumii de mâine, dar şi persoane extraordinare din mai multe generaţii”, a menţionat Jean Paul Jaud, membru al juriului festivalului. Premiul publicului a fost acordat filmului „More than Honey”, regizat de Markus Imhoof, iar la secţiunea „Proiecte documentare de film româneşti” premiul a revenit lui Marius Iacob, semnatarul proiectului „Stare de bine”. „Ne bucurăm că anul acesta am avut foarte mulţi voluntari care s-au implicat în proiect. Cred că acesta este semnul că festivalul îşi are rostul în acest oraş, că lumea se bucură de el şi că este un eveniment important”, a declarat directorul festivalului, Benjamin Ribout.

Cea de-a II-a ediţie a Pelicam IFF, eveniment inclus din acest an în reţeaua internaţională a festivalului de film de mediu Green Film Network şi singurul festival de film despre mediu şi oameni din România, a început vineri cu proiecţii pentru copii şi adolescenţi şi a inclus atât prezentarea gratuită a filmelor, cât şi ateliere de lucru cu regizorii filmelor participante la concurs, concerte în aer liber, vernisajul unei expoziţii de fotografie şi o gală a organizaţiilor neguvernamentale.

Organizatori

Pelicam IFF a fost organizat de Asociaţia Culturală Les Herbes Folles, cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea şi al Centrului Cultural „Jean Bart“ Tulcea. Parteneri ai evenimentului au fost Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Goethe, Institutul Polonez Bucureşti, Ecocert România, Cinelabs România, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Independenţa Film, Clorofilm, Asociaţia Vira, Asociaţia Green Renaissance Africa de Sud, precum şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

Cele mai citite

Doi polițiști de frontieră, răniți într-o acțiune de prindere a unor migranți

Doi poliţişti de frontieră din Timiş au fost răniţi noaptea trecută, în timp ce executau o acţiune de prindere în flagrant a unor călăuze...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă