20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCei 141 de migranţi de pe Aquarius vor debarca în Malta

Cei 141 de migranţi de pe Aquarius vor debarca în Malta

Ministrul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a subliniat însă că Uniunea Europeană trebuie să găsească o soluţie pe termen lung la problema migranţilor.

“Salut decizia autorităţilor malteze de a autoriza acostarea navei”, a arătat Avramopoulos într-un comunicat, felicitând totodată cele şase state membre ale UE pentru “solidaritate şi pentru împărţirea responsabilităţii” în acest caz, în urma “intenselor” contacte din ultimele zile “facilitate şi coordonate” de Comisie.

Dar “nu ne putem baza pe aranjamente ad-hoc, avem nevoie de soluţii sustenabile. Nu este responsabilitatea unuia sau doar a câtorva state membre, ci a Uniunii Europene ca întreg”, a punctat pe de altă parte comisarul european.

Guvernul maltez a anunţat la rândul său că, “în urma discuţiilor dintre Franţa şi Malta, câteva state ale UE, cu susţinerea CE, au convenit să exercite împărţirea responsabilităţii cu privire la migranţii salvaţi”.

Toţi cei 141 de migranţi de pe Aquarius urmează deci să fie distribuiţi între Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi Spania, a menţionat guvernul maltez, amintind că alţi 114 migranţi salvaţi pe mare au fost aduşi luni pe insulă. Dintre aceştia, 60 vor fi distribuiţi între alte state ale UE.

Spania va prelua 60 de migranţi, a transmis pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez. Portugalia a indicat la rândul său că va prelua 30 de migranţi de pe Aquarius şi de pe alte ambarcaţiuni sosite în Malta.

Cei 141 de migranţi de la bordul navei închiriate de organizaţiile neguvernamentale SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere (MSF) au fost recuperaţi vineri. Un coordonator al MSF, Aloys Vimard, a precizat pentru AFP că între cei 141 se numără 73 de minori, dintre care 67 neînsoţiţi.

Unul din patru dintre migranţii de pe navă au între 13 şi 15 ani şi provin din Eritreea sau Somalia, iar dintre minori doi au sub cinci ani şi trei sub 13. Vimard a vorbit între altele de cazul unui copil de 13 ani ai cărui părinţi au fost ucişi sub ochii lui în Somalia şi care a fost “torturat luni la rând cu şocuri electrice în Libia”, fiind în cele din urmă eliberat “pentru că le-a cerut gardienilor să-l omoare ca să termine odată”.

“Întrebarea este cât timp vor continua politicienii să desconsidere vieţile oamenilor”, a mai spus responsabilul MSF, subliniind că UE trebuie să “găsească un sistem decent pentru a evita să gestioneze salvările caz cu caz”.

Cele mai citite

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...
Ultima oră
Pe aceeași temă